Na hlavný obsah

Johnson sa mal stretnúť so Sunakom, aby diskutovali o voľbe nového lídra konzervatívcov

Dostatočnú podporu má zatiaľ len Sunak.

Exminister financií Rishi Sunak a bývalý premiér Boris Johnson.
Exminister financií Rishi Sunak a bývalý premiér Boris Johnson.Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Bývalý britský premiér Boris Johnson a exminister financií Rishi Sunak sa v sobotu (22. 10.) večer údajne osobne stretli, aby prediskutovali nadchádzajúcu voľbu nového lídra Konzervatívnej strany. Informujú o tom viaceré britské médiá vrátane BBC a The Sunday Times, na ktoré sa odvoláva aj agentúra AFP.

Britská premiérka Liz Trussová oznámila svoju rezignáciu vo štvrtok (20. 10.) len 44 dní po nástupe do úradu.

Kandidáti na post lídra toryovcov potrebujú podporu najmenej 100 poslancov parlamentu. Nominovať ich môžu do budúceho pondelka 14.00 h miestneho času (15.00 h SELČ).

Podľa výpočtov BBC podporilo Sunaka zatiaľ 128 poslancov, zatiaľ čo Johnsona 53 a líderku Dolnej snemovne parlamentu Penny Mordauntovú len 23.

Johnsonov tím však tvrdí, že expredseda vlády má podporu už vyše 100 poslancov, čo spochybňujú Sunakovi podporovatelia. Vyzvali preto Johnsona, aby preukázal, že má skutočne takú podporu, o akej sa hovorí.

V hre je aj Mordauntová

BBC konštatuje, že dosiaľ svoje preferencie v súvislosti s voľbou deklarovalo len 203 z 357 poslancov Konzervatívnej strany.

Sunak ani Johnson svoju kandidatúru na post lídra Konzervatívnej strany zatiaľ oficiálne neoznámili. Mordauntová je nateraz jedinou kandidátkou, ktorá verejne ohlásila svoj záujem uchádzať sa o pozíciu nového lídra konzervatívcov.

Napriek zatiaľ malej podpore to však Mordauntová nechce vzdať. Reagovala tak na špekulácie, že už sa dohodla s Johnsonom, že podporí jeho výmenou za niektorý z ministerských postov. „Tieto správy sú absolútne klamlivé,“ uviedla pre BBC a dodala, že je aj naďalej „odhodlaná vyhrať“.

Johnson sa v sobotu vrátil do Británie z krátkej dovolenky v Dominikánskej republike. Z funkcie lídra konzervatívcov sa Johnson rozhodol odstúpiť v júli po sérii škandálov. Stranícky aj premiérsky úrad napokon opustil začiatkom septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet