Na hlavný obsah

Josef Somr si našiel záľubu vo filme. Mal schopnosť zahrať komplikované postavy

Stvárnil takmer 300 rolí.

Josef Somr si našiel záľubu vo filme. Mal schopnosť zahrať komplikované postavy
Na snímke český herec Josef Somr. Foto: ČT

Vo veku 88 rokov zomrel český herec Josef Somr, ktorý patril desiatky rokov medzi najobľúbenejších a najobsadzovanejších českých hercov.

Stvárnil napríklad slávnu postavu výpravcu z oscarovej snímky Ostro sledované vlaky (1966) v réžii Jiřího Menzla.

Somr sa narodil 15. apríla 1934 v moravskej obci Vracov pri mestečku Kyjov. Bol prostredný z troch bratov.

Rodičia mali malé hospodárstvo, otec sa neskôr zamestnal na železnici. Aj Josef bol do svojich 14 rokov presvedčený, že pôjde v jeho stopách a stane sa železničiarom.

Na gymnáziu v Kyjove mu však technické predmety príliš nešli, a tak si podal prihlášku na Janáčkovu akadémiu múzických umení (JAMU) v Brne.

Začiatky

Po jej absolvovaní v roku 1956 pôsobil dva roky v Českom Těšíne. Potom sa vrátil do Brna, tri roky hral v Divadle bratří Mrštíků, ďalšie štyri roky strávil v Pardubiciach.

Prvý raz stál pred kamerou v roku 1964 spoločne s Vladom Müllerom v dráme Obžalovaný. V roku 1965 získal angažmán v Činohernom klube v Prahe, odkiaľ prestúpil v roku 1978 do Národného divadla, na doskách ktorého účinkoval do roku 2002.

Na plátne či obrazovke stvárnil Somr takmer 300 rolí – od dramatických postáv až po komické charaktery. V oscarovom filme Ostro sledované vlaky (1966) si zahral sukničkárskeho železničiara, táto úloha ho vyniesla medzi hereckú elitu.

Z množstva filmov, v ktorých Somr účinkoval v druhej polovici 60. rokov 20. storočia možno spomenúť Hotel pro cizince (Antonín Máša, 1966), či snímku Soukromá vichřice, ktorú v roku 1967 nakrútil Hynek Bočan podľa rovnomenného románu Vladimíra Párala.

Pamätné filmy

Somr sa stal jedným z najlepších psychologických hercov so schopnosťou hrať komplikované a vnútornými rozpormi sužované charaktery.

Začal sa často objavovať aj v televíznych filmoch. V roku 1971 ho režisér Jiří Sequens obsadil do detektívnych príbehov Smrt Černého krále a Vražda v hotelu Excelsior.

Objavil sa tiež v seriáloch F. L. Věk (1971), Byli jednou dva písaři (1972) a väčšia úloha sa mu ušla v seriáli Byl jednou jeden dům zachytávajúcom obdobie 2. svetovej vojny.

Na snímke zosnulý český herec Josef Somr.
Na snímke zosnulý český herec Josef Somr.Foto: Profimedia.sk

Postavou stredoškolského profesora chémie si Somr nepochybne získal srdcia divákov v komédii Jak svět přichází o básníky (Dušan Klein, 1982). Objavil sa aj v ďalších pokračovaniach „básnickej série“.

Jednu z hlavných postáv vytvoril spolu s Rudolfom Hrušínským a Petrom Čepkom v obľúbenej rozprávke Tři veteráni (Oldřich Lipský, 1983).

Ako policajt sa objavil v komédii Slavnosti sněženek (Jiří Menzel, 1983), ten istý režisér ho o dva roky neskôr obsadil aj do svojho teraz už legendárneho filmu Vesničko má středisková.

Popri tom Somr účinkoval v seriáloch Nemocnice na kraji města (1977), Dynastie Nováků (1982), Létající Čestmír (1983), Rozpaky kuchaře Svatopluka (1984), či Cirkus Humberto (1988).

Získal rôzne ocenenia

V českom Národnom divadle stvárnil rovnako množstvo postáv. Za predstavenie Romance pro křídlovku podľa rovnomennej prózy Františka Hrubína získal cenu Thálie za rok 1997.

Druhýkrát si toto prestížne ocenenie prevzal v roku 2001 za strhujúce predstavenie Gin Game v pražskej Viole.

V roku 2002 odišiel z Národného divadla do penzie a pre akútny zápal pankreasu musel na istý čas obmedziť svoje aktivity. Opäť sa však vrátil na divadelné javisko, pracoval ďalej pre film, televíziu aj rozhlas.

V roku 2005 dostal výnimočný herec Josef Somr od prezidenta ČR Václava Klausa medailu Za zásluhy za celoživotnú prácu a v roku 2012 získal Českého leva za mimoriadny prínos k českej kinematografii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet