Na hlavný obsah

Južná Kórea uvalila na KĽDR sankcie za odpálenie ďalšej balistickej strely

Ide o 15 osôb a 16 inštitúcií.

Južná Kórea uvalila na KĽDR sankcie za odpálenie ďalšej balistickej strely
Severokorejský líder Kim Čong-un (uprostred) počas vojenského cvičenia. Foto: TASR/AP

Južná Kórea uvalila nové sankcie na Severná Kóreu, ktorá v piatok (14. 10.) ráno skúšobne odpálila ďalšiu balistickú strelu. Informovali o tom agentúry AP, Reuters a Jonhap.

KĽDR v noci na piatok vystrelila balistickú strelu krátkeho doletu nad Japonské more pri východnom pobreží Kórejského polostrova.

Okrem toho uskutočnila aj prelet vojenských lietadiel v blízkosti ostro stráženej hranice medzi oboma Kóreami a vypálila dovedna 170 delostreleckých striel neďaleko námorných hraníc oboch krajín pri východnom aj západnom pobreží polostrova.

Podľa pozorovateľov ide o doposiaľ najzávažnejšie porušenie dohody z roku 2018 o hraničných pásmach a bezletových zónach v okolí pozemných a námorných hraníc medzi Severnou a Južnou Kóreou.

Juhokórejské ministerstvo obrany uviedlo, že poslalo KĽDR nótu so žiadosťou, aby túto dohodu už viac neporušovala. K severokórejským lietadlám spozorovaným neďaleko hraníc vzlietli juhokórejské stíhačky.

Južná Kórea okrem toho oznámila, že uvalila sankcie na 15 osôb a 16 inštitúcií z KĽDR. Ide o prvé sankcie, ktorá Južná Kórea samostatne uvalila na Pchjongjang za posledných päť rokov.

Medzi sankcionované subjekty patria predstavitelia prepravných spoločností a organizácií napojených na raketový program KĽDR, ako aj tie subjekty, ktoré zabezpečujú dodávky pre vývoj zbraní hromadného ničenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet