Na hlavný obsah

Kampaň na čerpacích staniciach upozorňuje na obchodovanie s ľuďmi

Ich terčom bývajú ženy, aj ľudia zo sociálne slabších vrstiev.

Kampaň na čerpacích staniciach upozorňuje na obchodovanie s ľuďmi
Na snímke nová kampaň na čerpacích staniciach. Foto: RTVS

Lákavá práca, bez potreby znalosti jazyka, či praxe a veľmi dobrý plat. Takto často vyzerajú ponuky, na ktoré lákajú svoje obete obchodníci s ľuďmi. Ich terčom bývajú ženy, aj ľudia zo sociálne slabších vrstiev.

Upozorňuje na to nová kampaň na čerpacích staniciach. Práve tam sa ľudia často zastavujú na ceste za vysnívanou, ale fiktívnou prácou.

Lákavej ponuke práce vo Veľkej Británii podľahla aj osemnásťročná Zuzana. Ponúkol jej ju totiž blízky človek, ktorému dôverovala. Skončila v rukách neznámych mužov, ktorí jej zobrali doklady a nútili ju uzavrieť manželstvo. Našťastie polícia už skupinu sledovala a zasiahla.

„Za uplynulých deväť mesiacov tohto roku sme zaznamenali a identifikovali 52 obetí obchodovania s ľuďmi. Čo v porovnaní s rovnakým obdobím predošlého roku predstavuje 45 % nárast,“ uviedla Soňa Grauzlová, riaditeľka Informačného centra na boj proti obchodovaniu s ľuďmi a prevenciu kriminality Ministerstva vnútra (MV) SR.

„Sú zneužívaní na nútené práce, v sexuálnom biznise, v nútených sobášoch a podobe. Čiže týka sa to naozaj každého,“ ozrejmil Jozef Halcin, riaditeľ odboru prevencie kriminality MV SR.

Dvadsaťosem žien, dvadsaťtri mužov a osem detí. Ide iba o tohtoročné obete obchodovania s ľuďmi, ktoré sa podarilo zachrániť.

Tretina prípadov pochádza zo Slovenska

Tretinu z nich vykorisťovali na Slovensku, zvyšné sú prípady v zahraničí. Častým terčom sú ľudia, ktorí potrebujú prácu. Pozor si treba dať ak ponuka vyzerá príliš dobre a je ľahko dostupná.

„Je to vynikajúca suma, za ktorou idete, nič nemusíte ovládať, nepotrebujete ovládať cudzí jazyk napríklad krajiny, do ktorej odchádzate. Nemusíte mať žiadne pracovné skúsenosti, a podobne. Toto sú tie prvé signály. Ďalším signálom sú napríklad nepodpísanie pracovnej zmluvy,“ pokračoval Halcin.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Preto štartuje kampaň na čerpacích staniciach. Aby ľudia včas spozorneli a ak treba, našli kontakty a pomoc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko