Na hlavný obsah

Kanada a Spojené štáty pomôžu Haiti obrnenými vozidlami

Tri z nich dokážu odolať mínam.

Kanada a Spojené štáty pomôžu Haiti obrnenými vozidlami
Muž kráča okolo horiacich pneumatík počas protivládnych protestov v haitskej metropole Port-au-Prince. Foto: TARS/AP

Kanada a Spojené štáty v nedeľu (16. 10.) na Haiti doručili šesť obrnených vozidiel, z nich tri schopné odolávať mínam, ktoré majú haitskej polícii pomôcť v boji proti gangom a pomôcť riešeniu humanitárnej krízy, napísala agentúra Reuters a kanadské médiá.

„Vybavenie pomôže (haitskej polícii) v boji s kriminálnymi aktérmi, ktorí podnecujú násilie a narúšajú tok potrebnej humanitárnej pomoci, čím bránia úsiliu o zastavenie šírenia cholery,“ uviedli americká a kanadská vláda v spoločnom vyhlásení.

Haitská vláda nakúpila obrnené vozidlá od bližšie nešpecifikovanej kanadskej spoločnosti. Do Port-au-prince ich doručilo vojenské dopravné lietadlo Boeing C-17 Globemaster.

Spojené štáty sa k návrhu rezolúcie nepriznali

Haiti požiadalo o zahraničnú pomoc pre aktivity gangov, ktoré od septembra blokujú hlavný ropný terminál v krajine, čím prehlbujú nedostatok pohonných hmôt, a požadujú rezignáciu premiéra Ariela Henryho.

Spojené štáty podľa denníka The Washington Post zostavili návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorá by podporila „okamžité rozmiestnenie mnohonárodnostných síl rýchleho nasadenia“ na Haiti v reakcii na zhoršujúcu sa tamojšiu bezpečnostnú a humanitárnu situáciu.

Ministerstvo zahraničných vecí ani Biely dom zatiaľ však nereagovali na žiadosti o komentár Washington Post k návrhu rezolúcie. Tá by mohla byť prvým náznakom, že USA by sa zúčastnili na misii s vojenskou účasťou na Haiti.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu (12. 10.) povedal, že USA urýchlia prísun humanitárnej pomoci na Haiti aj bezpečnostnej podpory pre tamojšiu políciu.

Na rozmiestnenie medzinárodných síl na Haiti požiadala v pondelok (10. 10.) tamojšia vláda prostredníctvom generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa.

Agentúra AFP s odvolaním sa na správu OSN uvádza, že gangy majú pod kontrolou až 60 percent oblasti hlavného mesta. Využívajú sexuálne násilie na šírenie strachu a uzmutie kontroly nad krajinou, ktorú už predtým sužovala neistota.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet