Na hlavný obsah

Kanada uvalila sankcie na novinárov, hercov a moderátorov z Ruska

Označila ich za šíriteľov propagandy.

Kanada uvalila sankcie na novinárov, hercov a moderátorov z Ruska
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Kanada oznámila v pondelok (17. 10.) nové sankcie proti 34 ruským novinárom, hercom a televíznym moderátorom a tiež proti štátnej televízii Zvezda. Označila ich za „šíriteľov propagandy“ svojej vlády. Informuje o tom agentúra AFP.

Na sankčnom zozname sa nachádza napríklad herec Vladimir Maškov, na Západe najviac známy účinkovaním vo filmoch Za nepriateľskou líniou (nakrúcal sa aj na Slovensku) a Mission Impossible, šéfredaktor denníka Moskovskij komsomolec Pavel Gusev a šéf spravodajského úseku ruskej štátnej televízie Prvý kanál Kirill Klejmionov.

Ottawa ich obviňuje zo „šírenia nepravdivých naratívov, ktoré slúžia ako zámienka pre neospravedlniteľnú vojnu ruského režimu“ na Ukrajine, uvádza sa v oznámení.

„Vojna ruského režimu je závislá od klamstiev a podvodov,“ uviedla kanadská ministerka zahraničných vecí Mélanie Jolyová. „Umlčiava a väzní vlastných občanov, ktorí majú odvahu hovoriť pravdu. My sa týmito lžami nedáme oklamať,“ dodala.

Najnovšie oznámenie znamená, že Kanada od začiatku invázie Moskvy na Ukrajinu 24. februára už sankciami postihuje celkovo vyše 1 400 jednotlivcov a subjektov v Rusku, na Ukrajine a v Bielorusku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet