Na hlavný obsah

Kanadskí zákonodarcovia odmietli návrh na pretnutie väzieb s britskou monarchiou

Išlo o návrh quebeckej separatistickej strany.

Kanadskí zákonodarcovia odmietli návrh na pretnutie väzieb s britskou monarchiou
Ilustračná snímka - kanadská vlajka. Foto: Pixabay.com

Kanadskí zákonodarcovia v stredu (27. 10.) odmietli návrh quebeckej separatistickej strany, ktorý žiadal kanadskú vládu, aby pretiahla väzby s britskou monarchiou. Informovala o tom agentúra Reuters.

Návrh Quebeckého separatistického bloku, ktorý sa usiluje o nezávislosť francúzskej časti Kanady, podporilo iba 44 zákonodarcov v kanadskej Dolnej snemovni. Proti ich bolo 266. 

Líder separatistov Yves-François Blanchet návrh predložil v utorok s tým, že vernosť panovníkovi cudzej krajiny je nákladný a zastaraný zvyk. označil to za vec minulosti, ktorá je takmer „archeologická a ponižujúca.“

Vzťah Quebecu k monarchii je zložitý, píše spravodajský web BBC. Mnoho obyvateľov Quebecu by si želalo, aby Kanada bola republikou namiesto ústavnej monarchie v rámci britského Spoločenstva. Súvisí to s históriou provincie ako francúzsko-hovoriaceho regiónu, ktorý bol kedysi pod britskou koloniálnou nadvládou.

Kanada je súčasťou britského Spoločenstva (Commonwealth) a formálne hlavou štátu je teda britský kráľ Karol III. Británia ju začala kolonizovať koncom 16. storočia. Formálne je plne nezávislá od roku 1982, ale nevyhlásila sa republikou a zostala členom Commonwealthu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet