Na hlavný obsah

Kanadský súd zamietol dohodu o odškodnení pôvodných obyvateľov

Šlo o najvyššie navrhované finančné vyrovnanie v kanadskej histórii.

Kanadský súd zamietol dohodu o odškodnení pôvodných obyvateľov
Na ilustračnej snímke vlajka Kanady. Foto: Unsplash

Kanadský tribunál pre ľudské práva v utorok (15. 10.) zamietol historickú dohodu o odškodnení rodín pôvodných obyvateľov, ktorým štát v minulosti odobral deti. Informovala o tom agentúra AFP.

Týmto spôsobom sa mal urovnať súdny spor, v rámci ktorého vyšlo najavo, že v porovnaní so službami pre nedomorodé deti vláda financovala služby pre deti pôvodných obyvateľov nedostatočne.

Šlo o najvyššie navrhované finančné vyrovnanie v kanadskej histórii, zdôraznila AFP.

Zamietnutie tohto vyrovnania tribunálom „je sklamaním pre mnohých príslušníkov pôvodných národov“. Povedala to novinárom v Ottawe ministerka pre služby pôvodným obyvateľom Patty Hajduová.

Poznamenala, že plán odškodnenia bol zástupcami pôvodných obyvateľov navrhnutý „kultúrne špecifickým spôsobom“.

Čo sa malo stať s peniazmi?

Polovica peňazí mala ísť pre deti pôvodných obyvateľov, ktoré vytrhli z ich rodín a umiestnili ich do štátnych inštitúcií. Zvyšok sumy bol určený na reformu systému služieb pre deti a rodiny.

Domorodí lídri uviedli, že rozsudok oddiali tieto reformy a odškodnenie pre viac ako 300 000 detí a ich rodiny. Hajduová je však aj naďalej odhodlaná pracovať na presadení dohody, uviedla AFP.

Tribunál pre ľudské práva svoje zamietavé rozhodnutie zdôvodnil tým, že dohoda opomína niektoré deti a nespĺňa podmienky, ktoré tribunál stanovil na poskytnutie odškodnenia každému dieťaťu alebo opatrovateľovi.

Ide o sumu 40 000 kanadských dolárov (približne 30 000 eur), čo je podľa kanadského zákona o ľudských právach maximálna výška odškodnenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet