Na hlavný obsah

Kandidátka na lídra konzervatívcov Mordauntová má údajne podporu 90 poslancov

Kandidáti potrebujú podporu minimálne 100 poslancov.

Kandidátka na lídra konzervatívcov Mordauntová má údajne podporu 90 poslancov
Líderka britskej Dolnej snemovne Penny Mordauntová. Foto: TASR/AP

Líderka britskej Dolnej snemovne Penny Mordauntová má údajne pre svoju kandidatúru na post šéfky Konzervatívnej strany podporu 90 poslancov, tvrdí zdroj z jej kampane. Verejne ju však zatiaľ nepodporilo ani 30 poslancov. Informujú britské médiá.

„Prekonali sme hranicu 90 hlasov. V záujme strany je, aby sa naši členovia mohli vyjadriť,“ uviedol v textovej správe pre stanicu Sky News nemenovaný zdroj z Mordauntovej tímu.

Bývalého ministra financií Rishiho Sunaka podporuje v boji o post lídra Konzervatívnej strany a budúceho premiéra Spojeného kráľovstva viac ako polovica konzervatívnych poslancov. Vyplýva to z prepočtov denníka The Guardian.

Do 11.30 h (12.30 h SELČ) mal podporu 182 poslancov, čo sa rovná 51 % celkového počtu kresiel, ktoré majú toryovci v parlamente.

Po tom, čo sa expremiér Boris Johnson rozhodol neuchádzať sa opätovne o funkciu šéfa vlády, sa za Sunaka postavila napríklad bývalá ministerka vnútra Priti Patelová či minister zahraničných vecí James Cleverly. Na stranu Mordauntovej prešli podľa The Guardian len dvaja Johnsonovi podporovatelia – Michael Fabricant a Giles Watling.

Kandidáti potrebujú podporu najmenej 100 poslancov. Ak sa Mordauntovej dovtedy nepodarí získať na svoju stranu 100 poslancov, Sunak sa stane lídrom strany a následne aj premiérom.

Ak Mordauntová získa pod svoju nomináciu dostatok poslancov, poslanci Konzervatívnej strany budú nezáväzne hlasovať s cieľom zistiť, kto z kandidátov má väčšiu podporu. Následne bude môcť o lídrovi strany hlasovať do piatku (28. 10.) v zabezpečenom internetovom hlasovaní členská základňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet