Na hlavný obsah

Kauza Mýtnik je už pred súdom. Medzi obžalovanými je aj oligarcha Jozef Brhel

V kauze ide o predražené IT služby na Finančnej správe.

Kauza Mýtnik je už pred súdom. Medzi obžalovanými je aj oligarcha Jozef Brhel
Na snímke podnikateľ Jozef Brhel (uprostred), obžalovaný v kauze Mýtnik, prichádza do súdnej siene Špecializovaného trestného súdu (ŠTS). Foto: TASR

Kauza Mýtnik je už pred súdom. Šesť obžalovaných sa postavilo pred senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v BB. V kauze ide o predražené IT služby na Finančnej správe.

Medzi obžalovanými je aj oligarcha Jozef Brhel a bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Marta Výbošteková.

Kauza Mýtnik odkryla a zmapovala korupciu pri verejných obstarávaniach na Finančnej správe či na ministerstve financií a tiež ovplyvňovanie legislatívnych procesov.

Okrem podnikateľa Jozefa Brhela obvinili ďalších päť ľudí, všetci sa v pondelok (10. 10.) dostavili na súd. Nik neuzavrel dohodu o vine a treste.

Pojednávacia sieň bola plná nielen obžalovaných, ale aj obhajcov. Medzi nimi je aj Robert Kaliňák, ktorý obhajuje bývalého štátneho tajomníka ministerstva financií Radka Kuruca.

Hneď v úvode vzniesli obhajcovia viaceré námietky – námietku zaujatosti voči prokurátorovi v súvislosti s jeho pomerom k svedkom Ľudovítovi Makóovi a Bernardovi Slobodníkovi či námietku nezákonného zloženia senátu.

Niektorí obžalovaní už svoje tresty poznajú

Michal Mandzák, obhajca Jozefa Brhela, ešte pred pojednávaním oznámil, že bude žiadať súd o odročenie jeho začiatku. Odvolal sa na medializované informácie o údajných pochybnostiach o kľúčovom svedkovi Michalovi Suchobovi.

Predseda senátu v úvode oznámil, že chce predísť „nepatričným mediálnym výstupom“ povolil preto len obmedzený zvukový prenos s odôvodnením, že pojednávanie nie je tlačová beseda. Rovnako upozornil aj obhajcov, že pojednávanie nie je predstavenie.

V októbri naplánovali niekoľko pojednávaní, najbližšie v utorok (11. 10.). V kauze Mýtnik už niektoré pojednávanie prebehli. Obžalovaných bolo viacero ľudí, niektorí už svoje tresty poznajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál