Na hlavný obsah

KBS prijala smernicu o postupoch pri sexuálnom zneužívaní maloletých v cirkvi

Novým predsedom KBS je košický arcibiskup Bernard Bober.

KBS prijala smernicu o postupoch pri sexuálnom zneužívaní maloletých v cirkvi
Ilustračná snímka biskupa s miništrantmi. Foto: Unsplash

Zasadnutie Konferencie biskupov Slovenska (KBS) schválilo okrem iného aj novú smernicu o postupoch pri sexuálnom zneužívaní maloletých v cirkvi. Na brífingu o tom informoval generálny sekretár KBS Marián Chovanec. Aktuálne 103. plenárne zasadnutie KBS sa koná v Badíne pri Banskej Bystrici.

KBS schválila smernicu potom, ako komisia pre ochranu maloletých v cirkvi predstavila účastníkom plenárneho zasadnutia kurz a preventívne školenia pre klerikov i laikov. „Smernica predstavuje faktory, ktoré určujú výklad pojmov preventívne opatrenia, spôsob nahlasovania zneužívania, ako aj predbežné vyšetrovania a spôsob spolupráce s civilnými autoritami,“ priblížil Chovanec obsah smernice.

Tá vznikla na základe podkladov z Vatikánu a po konzultáciách s nemeckou, talianskou a českou biskupskou konferenciou.

Plenárne zasadnutie už predtým zvolilo na najbližšie štyri roky za predsedu KBS košického arcibiskupa Bernarda Bobera. Vymenil tak vo funkcii po štyroch funkčných obdobiach bratislavského arcibiskupa Stanislava Zvolenského. Na jeho prácu chce nový predseda KBS podľa vlastných slov kontinuálne nadviazať.

Podpredsedom KBS sa stal nitriansky biskup Viliam Judák. Doteraz ním bol arcibiskup Bober. Stálu radu KBS budú okrem predsedu, podpredsedu a generálneho sekretára KBS Mariána Chovanca tvoriť aj rožňavský biskup Stanislav Stolárik a arcibiskup Stanislav Zvolenský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko