Na hlavný obsah

KĽDR: Delostrelecká paľba bola varovaním pre Južnú Kóreu

Vyzývajú na zastavenie provokácií.

KĽDR: Delostrelecká paľba bola varovaním pre Južnú Kóreu
Zábery zo severokórejského vojenského cvičenia v TV na železničnej stanici v Soule. Foto: TASR/AP

Severokórejská armáda v stredu (19. 10.) vyhlásila, že delostreleckú paľbu neďaleko svojich námorných hraníc s Južnou Kóreou podnikla na znak „varovania“ v súvislosti s prebiehajúcim vojenským cvičením zo strany Soulu. Informovala o tom agentúra Jonhap.

Generálny štáb armády KĽDR prostredníctvom svojho hovorcu vo vyhlásení uviedol, že ozbrojené sily krajiny vypálili „varovné výstrely“ proti juhokórejským vojenským manévrom.

Zároveň vyzval Soul, aby okamžite prestal s „bezohľadnými a provokatívnymi“ krokmi, ktoré na Kórejskom polostrove spôsobili nárast vojenského napätia, citovala severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA.

Vyhlásenie armády KĽDR prišlo niekoľko hodín po tom, čo neďaleko svojich námorných hraníc s Južnou Kóreou vypálila približne 250 delostreleckých granátov.

„Dôrazne vyzývame Severnú Kóreu, aby takéto aktivity okamžite zastavila,“ uviedla juhokórejská armáda. Dodala, že „pokračujúce provokácie zo strany KĽDR podkopávajú mier a stabilitu na Kórejskom polostrove“ aj vo svete.

Podľa pozorovateľov takáto paľba predstavuje priame porušenie dohody o hraničných pásmach a bezletových zónach v okolí pozemných a námorných hraníc, ktorú obe Kórey uzavreli v roku 2018.

Severokórejské projektily podľa Soulu nedopadli do teritoriálnych vôd Južnej Kórey, ale do nárazníkovej zóny vytvorenej na základe uvedenej dohody. Ide o druhé priame porušenie tejto dohody od minulého piatka (14. 10.). Vtedy Pchjongjang odpálil približne 170 delostreleckých projektilov pri východnom aj západnom pobreží Kórejského polostrova.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet