Na hlavný obsah

KĽDR spustila delostreleckú paľbu pri námorných hraniciach s Južnou Kóreou

Išlo o približne 250 delostreleckých granátov.

KĽDR spustila delostreleckú paľbu pri námorných hraniciach s Južnou Kóreou
Na archívnej snímke z 14. októbra 2022 cestujúci sledujú televízne správy na železničnej stanici v Soule.. Foto: TASR/AP

Severná Kórea vypálila v utorok (18. 10.) večer neďaleko svojich námorných hraníc s Južnou Kóreou približne 250 delostreleckých granátov. Informovala o tom v utorok juhokórejská armáda, píše agentúra Jonhap.

Delostrelecké granáty, ktoré Severná Kórea vypálila do Žltého a Japonského mora, dopadli do blízkosti námorných hraníc oboch krajín pri východnom aj západnom pobreží Kórejského polostrova.

„Dôrazne vyzývame Severnú Kóreu, aby takéto aktivity okamžite zastavila,“ uviedla juhokórejská armáda. Dodala, že „pokračujúce provokácie zo strany KĽDR podkopávajú mier a stabilitu na Kórejskom polostrove“ aj vo svete.

Podľa pozorovateľov takáto paľba predstavuje priame porušenie dohody z roku 2018 o hraničných pásmach a bezletových zónach v okolí pozemných a námorných hraníc, ktorú obe Kórey uzavreli v roku 2018.

Severokórejské projektily podľa Soulu nedopadli do teritoriálnych vôd Južnej Kórey, ale do nárazníkovej zóny vytvorenej na základe uvedenej dohody. Ide o druhé priame porušenie tejto dohody od minulého piatka, keď Pchjongjang odpálil približne 170 delostreleckých projektilov pri východnom aj západnom pobreží Kórejského polostrova.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet