Na hlavný obsah

Kollár: Sme rodina zvažuje podporu pre registrované partnerstvá

Zatiaľ však v hnutí stále váhajú.

Kollár: Sme rodina zvažuje podporu pre registrované partnerstvá
Na snímke zľava Peter Pellegrini (Hlas-SD) a sprava Boris Kollár (Sme rodina). Foto: RTVS

Predseda Sme rodina Boris Kollár odmieta, že by politici niesli zodpovednosť za vraždu dvoch ľudí len preto, že patrili k LGBTI+ komunite, povedal v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12

Pripomenul, že 19-ročný vrah zabíjal, lebo bol inšpirovaný rasovými útokmi zo zahraničia, čo naznačuje aj jeho manifest. „Nie je tam ani jeden výrok slovenského politika, ktorý by ho k tomu inšpiroval,“ doplnil Kollár.

Dodal, že rovnako sa ten manifest týkal aj židovskej komunity. „Tá by sa rovnako môže cítiť ohrozená. Rovnako aj politici, veď bol dvakrát u premiéra,“ avizoval Kollár.

„Tento čin nebol obyčajnou vraždou, bola to vražda z nenávisti, a o to väčšia tragédia to je,“ skonštatoval Pellegrini. Viniť SIS a políciu v tomto prípade nie je podľa neho správne. „Tu musí nastúpiť množstvo ďalších otázok. Kde zohnal mladý muž zbraň, ako sa k nej dostal a tak ďalej,“ uviedol líder Hlasu-SD.

Na rozdelenú spoločnosť v krajine poukázal Pellegrini, zároveň tvrdí, že je nutné hľadať riešenie situácie. LGBTI komunita podľa jeho slov nepredstavuje pre ľudí hrozbu a spoločnosť by mala byť tolerantnejšia.

Registrované partnerstvá a rozpočet

Sme rodina zvažuje podporu pre registrované partnerstvá, povedal predseda Kollár. Vysvetlil, že s touto podporou v hnutí váhajú, lebo si zatiaľ nie sú istí, či by Slováci po schválení registrovaných partnerstiev neboli na základe európskej legislatívy donútení schváliť aj sobáše ľudí rovnakého pohlavia.

Kollár však podporuje už teraz to, aby si partneri rovnakého pohlavia mohli nazerať do zdravotnej dokumentácie či dediť.

„Sme rodina je proti tomu, aby sa ľudia rovnakého pohlavia sobášili,“ vyhlásil Kollár. Rovnako je hnutie podľa jeho slov aj proti tomu, aby si mohli ľudia rovnakého pohlavia adoptovať dieťa. Za registrované partnerstvá by zahlasoval.

Kollár tvrdí, že premiér a minister hospodárstva v najbližších dňoch povedia, ako sa budú regulovať energie. Zadefinované majú byť podľa neho tri kategórie – domácnosti, priemysel a štátne zariadenia. Diskutujúci riešili aj tému úpravy tohtoročného rozpočtu či ten budúcoročný.

Predseda parlamentu je za to, aby sa rozpočet na nasledujúci rok či zvýšenie tohtoročného schválilo. Podľa lídra Hlasu-SD ide o beznádejný rozpočet.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko