Na hlavný obsah

Komunálne voľby by mohli potiahnuť účasť aj v župných voľbách

Ľudia môžu hlasovať iba v mieste svojho trvalého pobytu.

Hlasovanie vo voľbách 29. októbra bude trvať iba do 20-tej hodiny. Spojené hlasovanie do krajov, miest i obcí však bude mať aj ďalšie novinky. Ministerstvo vnútra (MV) napríklad upozorňuje, aby voliči farebne rozlíšené obálky – vhadzovali do správnych schránok.

V spojených voľbách ľudia nebudú môcť žiadať o hlasovací preukaz. Hlasovať môžu iba v mieste trvalého pobytu a nie inde na Slovensku. Volebná komisia bude od nich žiadať občiansky preukaz.

„Ak volič z nejakých dôvodov si vybavuje nový občiansky preukaz , či už je zo zmena trvalého pobytu alebo akýkoľvek iný môže sa dostaviť do volebnej miestnosti aj s potvrdením od Prezídia policajného zboru,“ uviedla Eva Chmelová, vedúca odboru volieb, referenda a politických strán na MV SR.

V komunálnych voľbách pred štyrmi rokmi hlasovalo takmer 49 percent voličov. V krajských v roku 2017 len necelých 30 percent.

„Predpokladám, že práve komunálne voľby potiahnu účasť aj v tých župných voľbách. Volič príde do jednej volebnej miestnosti, kde bude súčasne vlastne dostávať obe obálky. Očakávam, že naozaj nebude veľa voličov, ktorí by si takpovediac vybrali, že budú vyberať len v jedných z tých volieb,“ povedal Martin Slosiarik, sociológ, riaditeľ agentúry Focus.

Hlasovanie len osobne

Volič môže v nadchádzajúcich voľbách hlasovať iba osobne. Ak sa pri krúžkovaní hlasovacieho lístka pomýli, musí si od členov volebnej komisie vypýtať nový.

„Tento starý je povinný zase odhodiť do schránky, ktorá je na to určená. V prípade, že sa volič pomýli pri vhadzovaní týchto obálok zneplatní svoj hlas,“ upozornila Chmelová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Na voľbách sa budú môcť zúčastniť aj ľudia, ktorí majú Covid a sú v izolácii.

„Na toto sú zriadené špeciálne komisie, ktoré budú za týmito ľuďmi na základe požiadavky telefonickej na jednotlivé obce alebo mestá a okrsky budú chodiť za týmito občanmi,“ dodal Roman Mikulec (OĽANO), minister vnútra SR.

Nepoužité hlasovacie lístky si volič nemôže zobrať so sebou. Ak to urobí, dopustí sa priestupku, za ktorý môže dostať pokutu 33 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko