Na hlavný obsah

Komunálne voľby v Sliači spoja s referendom

Obyvatelia sa v ňom majú vyjadriť k prestavbe letiska.

Komunálne voľby v Sliači spoja s referendom
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Namiesto dvoch volebných schránok budú v Sliači tri. Spoja tam komunálne voľby s referendom. Obyvatelia sa majú vyjadriť k prestavbe letiska. Minister obrany ubezpečuje, že žiadna základňa nehrozí.

Niektorí obyvatelia Sliača sa domnievajú, že obranná dohoda, ktorú Slovensko podpísalo s USA vo februári tohto roka, bude znamenať vznik americkej základne v meste. Petíciu, ktorú spísali, vyústila do referendovej otázky.

„Chceme verejne vyjadriť nespokojnosť. Pridalo sa viac ako 33 percent Sliačanov. Chceli by sme, aby mesto nerástlo ako vojenská základňa,“ povedal zástupca petičného výboru Iniciatívy pre Sliač Ján Jančík.

Mesto vyhlásilo referendum na deň komunálnych volieb. Dodáva, že otázkou nemieria proti vojenskej základni ako takej, ani proti vojakom NATO, ktorí aktuálne na Sliači slúžia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Referendum rieši len tú jednoduchú základnú vec, aby na území mesta Sliač nebola americká základňa, resp. aby poslanci mesta Sliač podnikli všetky možné právne kroky na to, aby niečomu takémuto zabránili,“ priblížil prednosta mestského úradu v Sliači Dušan Hruška.

Podľa ústavného právnika je referendová otázka sformulovaná správne. Minister obrany ju však považuje za irelevantnú. „Robiť referendum o tom, či tam má alebo nemá byť americká základňa je to isté, ako keby robili referendum o tom, či tam má alebo nemá byť základňa UFO,“ povedal šéf rezortu obrany Jaroslav Naď.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko