Na hlavný obsah

Kontroly na hraniciach so Slovenskom sú podľa Mikulca porušením schengenského kódexu

Nedodržuje sa readmisná dohoda, tvrdí.

Kontroly na hraniciach so Slovenskom sú podľa Mikulca porušením schengenského kódexu
Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Foto: TASR

Slovensko považuje súčasné české kontroly na spoločnej hranici za porušenie schengenského kódexu, povedal v piatok (28. 10.) novinárom minister vnútra Roman Mikulec.

Opätovne tvrdil, že Česko v súvislosti s odovzdávaním migrantov porušuje takzvanú readmisnú dohodu uzavretú medzi oboma krajinami. Slovenská polícia možno navrhne, aby Bratislava vypovedala túto dohodu.

„Schengenský kódex uvádza, že zavedenie kontrol na vnútorných hraniciach by malo byť posledným a nie prvým riešením a až po tom, ako sú vyčerpané všetky ostatné možnosti. My hovoríme, že tieto možnosti vyčerpané neboli,“ uviedol Mikulec v dedine Brodské pri hraniciach s Českom.

Prebiehajú ďalšie rokovania

Slovenský minister zopakoval svoju skoršiu kritiku na adresu Česka za to, že Praha podľa neho nedodržiava medzištátnu dohodu ohľadom odovzdávania migrantov.

Českí predstavitelia už skôr podobnú výčitku odmietli. Český minister vnútra Vít Rakúšan v polovici októbra povedal, že Česko a Slovensko budú spoločne pracovať na úprave zmluvy o vracaní migrantov a na novej zmluve o policajnej spolupráci.

„Česká republika z nášho pohľadu porušuje readmisnú dohodu tým, že migrantov, ktorých zadrží na svojom území, vozí autobusmi do blízkosti hraníc so Slovenskou republikou a bez dodržania dohôd a vzájomnosti vykladá týchto migrantov a posiela ich na územie Slovenska. Nielenže porušujú readmisnú dohodu, ale aj ohrozujú životy a zdravie samotných migrantov,“ povedal Mikulec.

Dodal, že v spomínanej záležitosti prebiehajú medzi Slovenskom a Českom rokovania expertov a politikov.

„Readmisná dohoda sa môže uplatňovať len vtedy, ak krajina je schopná ľudí vrátiť do krajiny pôvodu. Slovenská republika nie je schopná vrátiť týchto ľudí do Sýrie alebo do Afganistanu, pretože je tam vojnový konflikt,“ povedal slovenský minister.

Vypovedanie readmisnej dohody

Slovenský policajný viceprezident Damián Imre na spoločnej tlačovej konferencii s Mikulcom povedal, že polícia by v prípade pokračovania existujúceho vývoja ohľadom migrantov medzi Českom a Slovenskom navrhla vypovedanie readmisnej dohody s ČR.

Imre uviedol, že utečenci zo Sýrie a Afganistanu po absolvovaní príslušného administratívneho postupu na Slovensku chcú pokračovať vo svojej ceste. Podľa Mikulca mieria najmä do Nemecka a do iných krajín západnej Európy.

Mikulec zopakoval, že riešením migrácie je zabezpečenie vonkajšej hranice schengenského priestoru voľného pohybu osôb.

V tejto súvislosti minulý týždeň Slovensko vyslalo 40 policajtov na maďarsko-srbskú hranicu. Slovensko je pre migrantov tranzitnou krajinou, ich trasa vedie hlavne cez Srbsko a Maďarsko.

Česká vláda vo štvrtok (27. 10.) rozhodla o predĺžení kontrol na hraniciach so Slovenskom do 12. decembra. Rakúsko potom oznámilo, že hraničné kontroly so Slovenskom, ktoré mali skončiť v piatok, predĺži o 15 dní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko