Na hlavný obsah

Kontroly na vnútorných hraniciach EÚ môžu byť až posledným opatrením, tvrdí Mikulec

Rada ministrov vyzvala Európsku komisiu k aktívnejšiemu postupu v návratovej politike

Kontroly na vnútorných hraniciach EÚ môžu byť až posledným opatrením, tvrdí Mikulec
Na snímke je minister vnútra Roman Mikulec. Foto: SITA

Slovensko podporilo návrh Francúzska na reformu Kódexu schengenských hraníc a súhlasí s aktívnejšou návratovou politikou Európskej únie (EÚ). Uviedol to v piatok (14. 10.) minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO) po rokovaní Rady EÚ pre vnútorné záležitosti v Luxemburgu.

„Podporili sme návrh Francúzska na reformu schengenského kódexu a ja som deklaroval, že zavedenie kontrol na vnútorných hraniciach v rámci schengenu musí byť ako posledné opatrenie a iba v prípade nutnosti,“ vysvetlil Mikulec.

Nosnou témou rokovania bola situácia na Ukrajine a integrácia ukrajinských utečencov na území EÚ, povedal Mikulec. Spresnil, že Slovensko chce čo najviac pomáhať Ukrajincom.

Ministri vnútra prebrali aj otázku návratovej politiky týkajúcej sa nelegálnych migrantov. Diskutovalo sa aj o reforme schengenského kódexu, ktorú v júni navrhlo Francúzsko ako predsednícka krajina v Rade EÚ a tiež nový Pakt o azyle a migrácii.

Podľa Mikulca Rada ministrov vyzvala Európsku komisiu na aktívnejší postup v oblasti návratovej politiky. Návraty migrantov požadujú všetky členské štáty EÚ.

Ministri v Luxemburgu prebrali aj posilnenie spolupráce medzi krajinami EÚ na úrovni policajných zborov. Vyslovili sa za užšiu cezhraničnú kooperáciu v rámci boja proti terorizmu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko