Na hlavný obsah

Konzervatívna strana hľadá náhradu po odstúpení Liz Trussovej na premiérskej stoličke

V hre je niekoľko mien.

Konzervatívna strana hľadá náhradu po odstúpení Liz Trussovej na premiérskej stoličke
Na snímke Liz Trussová. Foto: TASR/AP

Po rezignácii britskej premiérky Liz Trussovej hľadá Konzervatívna strana nového lídra. Záujemcovia o uvoľnené premiérske kreslo budú potrebovať podporu minimálne stovky z 350-tich konzervatívnych poslancov.

Nominácie sa uzatvoria v pondelok (24. 10.) popoludní, no už teraz je v hre viacero mien.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Juríková.

Potencionálni kandidáti

Premiérku Trussovú, ktorá sa vo funkcii udržala iba 45 dní, by mohol nahradiť bývalý minister financií Rishi Sunak. Otázne je, či by sa stal jediným kandidátom alebo by sa dočkal aj súperov.

„Boris Johnson prerušil dovolenku v Karibiku a vrátil sa do Londýna. To by nasvedčovalo tomu, že sa prinajmenšom snaží zistiť, akú má podporu medzi poslancami. Ak by tomu tak nebolo, tak sa ponúka, že by proti Sunakovi mohla stáť Penelope Mordauntová, ktorá sa zúčastnila poslednej voľby a bola tretia v poradí,“ vyjadril sa analytik českej Asociácie pre medzinárodné otázky Kryštof Kruliš.

Tvrdí, že Johnson je priveľmi polarizujúcou osobnosťou, čo by pre konzervatívcov mohlo znamenať veľké riziko v najbližších voľbách.

Ďalším menom, ktoré podľa analytika pripadá do úvahy, je minister obrany Ben Wallace.

„Nebol by najväčším favoritom pre nikoho, ale zároveň by mal podporu od všetkých. Je v zásade kandidátom jednoty konzervatívcov. Nie je nejakým spôsobom ostro politicky profilovaný v ekonomickej oblasti alebo v oblasti kultúrnej vojny, ktorá je pre konzervatívcov významnou témou,“ dodal Kruliš.

Konzervatívci sú pri moci už takmer 13 rokov a podľa Kruliša musia o novom lídrovi či líderke rozhodnúť rýchlo, pretože v prieskumoch medzi voličmi dosiahli dno.

Naopak opozičná Labouristická strana volajúca po predčasných voľbách žne úspechy. Veľká časť verejnosti ju vníma ako voľbu konsolidovanejších a menej rozhádaných politikov.

Trussová síce vo funkcii ostáva, kým sa nenájde jej nasledovník. Opozícia ju už vyzvala, aby sa vzdala nároku na doživotné finančné príspevky vo výške 115 000 libier ročne, na ktoré majú bývalí šéfovia vládneho kabinetu nárok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál