Na hlavný obsah

Krajniak: Nezamestnanosť na Slovensku v septembri opäť klesla

Slovenská ekonomika má podľa neho "zdravý základ".

Krajniak: Nezamestnanosť na Slovensku v septembri opäť klesla
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Foto: TASR

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku v septembri tohto roka opäť klesla. Vychádza to z vývoja na trhu práce, ktorý vo štvrtok (20. 10.) predstavil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Medziročne miera nezamestnanosti klesla zo 7,09 percenta na súčasných 6,06 percenta.

Oproti augustovej miere nezamestnanosti (6,14 percenta) eviduje rezort celoslovenský pokles o 0,08 percentuálneho bodu. „Slovenská ekonomika má zdravý základ, a to aj napriek krízam, ktorým čelí“, uviedol Krajniak.

Graf zmien miery evidovanej nezamestnanosti v jednotlivých krajoch za obdobie júl, august a september 2022 (v percentách).
Graf zmien miery evidovanej nezamestnanosti v jednotlivých krajoch za obdobie júl, august a september 2022 (v percentách). Foto: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR

Najvyšší pokles miery evidovanej nezamestnanosti bol v okresoch Košice III (- 0,47 percenta), Brezno a Svidník (obe po – 0,37 percenta). Naopak, najvyšší nárast eviduje ministerstvo práce v okresoch Turčianske teplice (+0,53), Poltár (+0,38) a Trnava (+0,21).

Čo sa týka krajov, pod priemernou mierou evidovanej nezamestnanosti (6,06 percenta) sa držia Bratislavský, Trnavský, Trenčiansky, Nitriansky a Žilinský kraj. Nadpriemernú mieru nezamestnanosti majú v Banskobystrickom, Prešovskom a Košickom kraji, no aj napriek tomu nezamestnanosť v týchto troch krajoch klesla viac, než je priemerný pokles na celom Slovensku.

Okresy s najväčším poklesom, resp. rastom miery evidovanej nezamestnanosti v období mesiacov júl, august a september 2022 (v percentách).
Okresy s najväčším poklesom, resp. rastom miery evidovanej nezamestnanosti v období mesiacov júl, august a september 2022 (v percentách). Foto: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR

Hromadné prepúšťanie a nezamestnanosť

Aj napriek tomu, že v okresoch, v ktorých zamestnávatelia avizovali hromadné prepúšťanie (Michalovce, Prievidza a Žiar nad Hronom), nezamestnanosť naďalej klesá.

„Ak by v niektorom z nich k prepúšťaniu došlo, pracovný trh by dokázal absorbovať ľudí, ktorí by prišli o prácu,“ uviedol s tým, že na Slovensku je takto ohrozených približne 8 000 ľudí.

Graf vývoja miery evidovanej nezamestnanosti v okresoch ohrozených avizovaným hromadným prepúšťaním zamestnancov (v percentách).
Graf vývoja miery evidovanej nezamestnanosti v okresoch ohrozených avizovaným hromadným prepúšťaním zamestnancov (v percentách). Foto: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR

Zároveň dodal, že prioritou vlády je hromadným prepúšťaniam predchádzať. Budúci týždeň má vláda podľa Krajniaka predstaviť pomoc pre zamestnávateľov so zvládaním vysokých cien energií. Rozdelí ju do troch kategórií.

Prvou má byť pomoc pre bežných zamestnávateľov realizovaná prostredníctvom zastropovania cien energií. Druhou je pomoc energeticky náročným podnikom a treťou energeticky náročným službám.

Ďalší ukazovateľ miery nezamestnanosti

Generálny riaditeľ Inštitútu sociálnej politiky Štefan Domonkos predstavil ďalší ukazovateľ, podľa ktorého bude ministerstvo od budúceho roka informovať o zmenách v miere nezamestnanosti. Je ním tzv. podiel disponibilných uchádzačov o zamestnanie na obyvateľstvo v produktívnom veku (15 až 65 rokov).

Vypočítava sa z administratívnych údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) a z registra fyzických osôb. „Zaručí to presné a včasné monitorovanie nezamestnanosti aj pri menších územných celkoch, akými sú okresy či obce,“ vysvetlil Domonkos. Jeho výhodu vidí aj v tom, že údaje, na základe ktorých sa vypočítava, sú aktualizované mesačne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika