Na hlavný obsah

Krajniak: Priemernej domácnosti by sa náklady na energie mali zvýšiť najviac o 20 eur

Štát chce pomáhať aj skrz energošeky.

Krajniak: Priemernej domácnosti by sa náklady na energie mali zvýšiť najviac o 20 eur
Na ilustračnej fotografii plynový sporák. Foto: RTVS

Priemerná domácnosť by za energie od budúceho roka mala zaplatiť maximálne o 20 eur mesačne viac. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to povedal minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Štát chce domácnostiam pomôcť pomocou takzvaných energošekov. Ich hodnota však nebude pre všetky domácnosti rovnaká.

V hre sú dve možnosti, ako by mali energetické šeky pre domácnosti vyzerať. Buď ho dostane každá domácnosť a uplatní u svojho dodávateľa, alebo budú mať rodiny nižšiu cenu energií už vo faktúre. Rozdiel následne štát zaplatí dodávateľovi. Podporu majú podľa ministra práce dostať všetky domácnosti, no nie s rovnakou sumou.

„Poskytovanie energetických šekov podľa kľúča, ktorý by zohľadňoval spôsob vykurovania domácnosti, príjmy domácnosti, spotrebu energií domácnosti, prípadne počet členov a príjmy jednotlivých členov domácnosti, to je veľká administratívna výzva,“ vysvetlil Radovan Potočár, analytik energie-portal.sk.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Vláda doteraz netuší, ako pomôže ľuďom, či už domácnostiam, alebo firmám, s vysokými cenami energií na budúci rok. Obávam sa, že táto vláda nedoručí tieto prostriedky ľuďom, pretože sa jej to nepodarilo počas celého roka,“ myslí si nezaradený poslanec Erik Tomáš.

Analytik si myslí, že štát už mal mať pripravený zoznam domácností, ktorým hrozí energetická chudoba. „Domácnosti určite do konca novembra budú presne vedieť, ako sa to bude hýbať na budúci rok,“ povedal Krajniak.

Na pomoc domácnostiam má ísť 190 miliónov eur z navýšeného rozpočtu a aj peniaze z eurofondov. Konkrétne sumy pomoci pre domácnosti by mala vláda predstaviť v najbližších týždňoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika