Na hlavný obsah

Krajský súd v Žiline dal za pravdu homosexuálnym manželom

Cudzinecká polícia jednému z nich nechcela uznať trvalý pobyt.

Krajský súd v Žiline dal za pravdu homosexuálnym manželom
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Krajský súd v Žiline dal za pravdu homosexuálnym manželom. Cudzinecká polícia jednému z nich nechcela uznať trvalý pobyt. Podľa právneho zástupcu dvojice súd uznal, že išlo o diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie. Prípad Slováka a Argentínčana nie je jediným. Kancelária verejného ochrancu práv sa v podobnom prípade obrátila na Ústavný súd.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Miková.

Jakub Šanko opustil Slovensko, pretože sa tu necítil komfortne. Usadil sa v Argentíne, odkiaľ pochádza jeho manžel Mariano. Dvojica sa neskôr chcela vrátiť do Jakubovej domoviny. No narazili na problém. Cudzinecká polícia Marianovi neuznala trvalý pobyt.

„Až dodnes má len povolenie na pobyt ako turista. Tým pádom na Slovensko alebo do Európy môže prísť len na 90 dní,“ uviedol.

Dvojica to chcela zmeniť a obrátila sa na súd. Dal im za pravdu.

„Krajský súd v Žiline zrušil rozhodnutie Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Banská Bystrica a aj rozhodnutie Oddelenia cudzineckej polície Policajného zboru Žilina. Vec vrátil Oddeleniu cudzineckej polície Policajného zboru Žilina na ďalšie konanie,“ uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Žiline Anna Dudová Záborská.

Rozsudok je prelomový, prvý svojho druhu na Slovensku. Hovorí právny zástupca dvojice Peter Kubina. Súd podľa neho potvrdil, že klientov neoprávnene diskriminovali na základe sexuálnej orientácie.

„Bolo porušené ich základné právo na rešpektovanie súkromného rodinného života. U môjho klienta bolo porušené aj jeho právo na slobodu pohybu a pobytu v takom zmysle, že sa mu takýmto spôsobom nepriamo bránilo v návrate do vlasti,“ vysvetlil.

Štát ešte môže podať kasačnú sťažnosť. „Rozsudok krajského súdu nám doposiaľ nebol doručený. Bez jeho dôsledného naštudovania sa k nemu bližšie zatiaľ nevieme vyjadriť,“ ozrejmila hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová.

Zákon o pobyte cudzincov

Podobných prípadov je viacero. Ombudsmanka Mária Patakyová sa s jedným obrátila aj na Ústavný súd. Kameňom úrazu je legislatíva. Konkrétne zákon o pobyte cudzincov.

„Ak by to bolo heterosexuálne manželstvo, tak náš právny poriadok umožňuje, aby partnerovi udelili trvalý pobyt v Slovenskej republike. Tam je disproporcia. Dôsledkom takejto právnej úpravy je podľa nášho názoru porušenie základného práva na súkromný a rodinný život,“ uviedol Tomáš Čitbaj z kancelárie verejného ochrancu práv.

Homosexuálnym párom polícia radí, aby sa k povoleniu na pobyt dostali inými cestičkami – napríklad cez podnikanie či štúdium. Podľa Tomáša Čitbaja to nič nerieši. Potrebná je zmena zákona.

„Úplne by stačilo, ak by z nášho zákona vypadla podmienka, že manželstvo, ktoré je uzatvorené v zahraničí, musí spĺňať parametre slovenského právneho poriadku. Totiž sa nejedná o uznnaie manželstva ako takého, ide len o uznanie zväzku pre účely spolužitia na území Slovenskej republiky,“ dodal.

S otázkou sa RTVS obrátila aj na rezort spravodlivosti. Do uzávierky nereagoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál