Na hlavný obsah

Kráľa Karola III. budú korunovať 6. mája 2023

Korunujú aj kráľovnú manželku Kamilu.

Kráľa Karola III. budú korunovať 6. mája 2023
Britský kráľ Karol III. Foto: TASR/AP

Korunovácia kráľa Karola III. sa uskutoční v sobotu 6. mája 2023 vo Westminsterskom opátstve, pričom obrad bude odrážať modernú úlohu monarchie. Informoval o tom v utorok (11. 10.) britský denník The Guardian.

Kráľa a kráľovnú manželku Kamilu budú korunovať počas bohoslužby, ktorá zachová niektoré historické prvky minulých korunovácií, ale zároveň bude zohľadňovať ducha doby.

Kráľa pomažú sväteným olejom, dostane zlaté jablko, korunovačný prsteň a žezlo, a potom ho korunujú majestátnou korunou svätého Eduarda a počas obradu požehnajú. Kamilu tiež pomažú svätým olejom a korunujú, rovnako ako kráľovnú matku, keď ju korunovali za kráľovnú v roku 1937.

Buckinghamský palác vo svojom vyhlásení uviedol: „Korunovačný obrad sa uskutoční vo Westminsterskom opátstve v Londýne a bude ho viesť arcibiskup z Canterbury. Ďalšie podrobnosti sa včas oznámia.“

Palác nekomentoval správy o tom, že Karol III. chce skrátiť obrad na jednu hodinu. Korunovačný obrad kráľovnej Alžbety II. v roku 1953 trval viac ako tri hodiny. Podľa nepotvrdených správ sa zoznam hostí pravdepodobne zníži z 8 000 v roku 1953 na 2 000.

Vyhlásenie paláca však naznačuje úpravy obradu, ktorý si zachoval podobnú štruktúru už viac ako 1 000 rokov. Vláda a kráľovská domácnosť vezmú na vedomia rozsah korunovačných slávností vzhľadom na zvýšené životné náklady, ktorým krajina čelí.

Korunovácie sa tradične nekonajú cez víkend, pričom korunovácia zosnulej kráľovnej sa konala v utorok. Vláda sa zatiaľ nevyjadrila k tomu, či na tento deň vyhlásia štátny sviatok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet