Na hlavný obsah

Kuriéri protestujú proti ďalšiemu zdaneniu

Návrh ich zahŕňa medzi monopoly.

Kuriéri protestujú proti ďalšiemu zdaneniu
Na ilustračnej snímke balíky. Foto: RTVS

Kuriérske firmy protestujú. Ocitli sa medzi podnikmi, ktorým chce vláda zvýšiť osobitný odvod. Návrh ich zahŕňa medzi monopoly. Kuriéri nesúhlasia. Argumentujú, že ich je na Slovensku viac ako 30.

Navrhovaný odvod 12 percent ročne zo zisku, sa týka tých firiem, ktoré dosiahli zisk aspoň tri milióny eur a ceny im, vzhľadom na ich monopolné postavenie schvaľuje štátny regulátor. Kuriérske služby však monopolné postavenie nemajú. Doručovanie balíkov totiž nie je regulované štátom.

„Výkon kuriérskych služieb je klasická prepravná činnosť. Prepravujeme zásielku z bodu a do bodu B. Robíme to v priebehu 24 hodín. Akurát tá naša zásielka je hmotnostne a rozmerovo menšia. Ale vykonávame činnosť ako akákoľvek prepravná spoločnosť,“ uviedol Ján Ťurek, riaditeľ kuriérskej spoločnosti.

Zoznam ešte prehodnotia

„Budeme sa tým vážne zaoberať, rovnako ako ďalšími subjektami, ktoré tiež namietajú, že nie je dobré, aby tam patrili. Je to veľmi citlivá otázka, ja tomu rozumiem, budeme sa tomu náležite venovať,“ povedal Milan Vetrák (OĽANO), poslanec Národnej rady (NR) SR a predkladateľ zákona.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa Mariána Viskupiča (SaS), predsedau Výboru pre financie a rozpočet NR SR, kuriérske služby fungujú v plne konkurenčnom prostredí.

„Po preštudovaní všetkých podkladov som presvedčený, že je ich potrebné vyňať a ako SaS pripravíme do druhého čítania pozmeňujúci návrh, ktorý by ich vyňal,“ dodal.

Aj Vetrák uviedol, že ak sú tam neopodstatnene, tak ich vypustia v druhom čítaní, zo zákona.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko