Na hlavný obsah

Kyjev: Ruské raketové útoky zasiahli okolo 30 percent energetickej infraštruktúry

Moskva sa na ňu zamerala po prvý raz od začiatku invázie.

Kyjev: Ruské raketové útoky zasiahli okolo 30 percent energetickej infraštruktúry
Zdravotník uteká okolo horiaceho auta po ruskom raketovom útoku v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Ruské raketové útoky od pondelka (10. 10.) zasiahli asi 30 percent ukrajinskej energetickej infraštruktúry. Spravodajskej stanici CNN to v utorok (11. 10.) povedal ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko.

Dodal, že to je prvýkrát od začiatku ruskej invázie v krajine, čo sa Moskva „dramaticky“ zamerala na energetickú infraštruktúru Ukrajiny.

Jedným z dôvodov je podľa neho to, že ukrajinský vývoz elektriny do Európy „pomáha európskym krajinám šetriť na ruskom plyne a uhlí“. Ukrajinské ministerstvo energetiky v pondelok uviedlo, že pre útoky ruských rakiet od utorka pozastaví vývoz elektriny. Krok zdôvodnilo potrebou stabilizovať vlastnú energetickú sústavu.

Obmedzenie elektrických spotrebičov

Ukrajinské úrady tiež v pondelok požiadali obyvateľov krajiny, aby večer obmedzili používanie elektrických spotrebičov a v utorok svoju výzvu zopakovali. Kyjev sa podľa Haluščenka snaží rýchlo obnoviť pripojenie z iných zdrojov.

Na otázku, či Ukrajina získa energiu z Európy, Haluščenko odpovedal, že je to „jedna z možností, ktoré sú na stole“, píše CNN. Minister zároveň vyzval partnerov Kyjeva, aby poskytli napadnutej krajine systémy protivzdušnej obrany, ktoré by jej pomohli infraštruktúru chrániť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet