Na hlavný obsah

Kyjev žiada uvaliť na Irán ďalšie sankcie

Dôvodom majú byť dodávky dronov Rusku.

Kyjev žiada uvaliť na Irán ďalšie sankcie
Na ilustračnej snímke samovražedné drony. Foto: Twitter/ European Media News 24

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v pondelok (17. 10.) vyzval na uvalenie sankcií EÚ na Irán. Vyhlásil to len niekoľko hodín po tom, ako Kyjev zasiahli roje tzv. samovražedných dronov. Pri ich útokoch zahynuli len v Kyjeve najmenej štyria ľudia.

Kuleba vo svojom statuse na platforme Twitter informoval, že požiadal o viac prostriedkov protivzdušnej obrany a dodávky munície. Uviedol v ňom tiež, že vyzval EÚ, aby uvalila sankcie na Irán za to, že dodáva Rusku drony.

Podľa agentúry AFP, ktorá o tom informovala, mal Kuleba na mysli iránske drony, ktoré Rusko – podľa Kyjeva – používa na Ukrajine.

Rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) v pondelok informovala, že podľa nemenovaných predstaviteľov EÚ sú potrebné jasné dôkazy o vojenských dodávkach z Iránu.

RFE/RL však súčasne uviedla, že mnoho krajín deklaruje potrebu sankcií voči Teheránu, ak sa fakt takýchto dodávok potvrdí.

Rusko a Irán mali spojiť svoje sily

Ukrajinské ministerstvo obrany vo svojom tweete v pondelok obvinilo Rusko a Irán, že spojili svoje sily s cieľom zlepšiť taktiku bezpilotných lietadiel typu Šáhid. Ministerstvo pritom oba štáty označilo za „darebácke“ a vyzvalo zastaviť „terorizmus“ páchaný dronmi.

Francúzsky denník Le Monde o lietadle Šáhid-136 napísal, že ide o „pomerne veľký, lacný samovražedný dron“ vyrobený iránskou priemyselnou spoločnosťou na výrobu lietadiel HESA. Je dlhý 3,5 metra s rozpätím krídel 2,5 metra a váži približne 200 kilogramov.

Tieto bezpilotné lietadlá sa dajú vypúšťať v sériách z nákladného auta. Letia rýchlosťou viac ako 185 kilometrov za hodinu.  Ruská armáda používa pre tieto typy dronov pomenovanie Geraň-2.

Aj keď Ukrajina a Západ opakovane obviňujú Irán z dodávok „šáhidov“, Teherán tieto obvinenia odmieta.

Napríklad, iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján v sobotu (15. 10.) uviedol, že Irán „neposkytol ani neposkytne nijakú zbraň určenú na použitie vo vojne na Ukrajine“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet