Na hlavný obsah

Kyjevská a Čerkaská oblasť sa zrejme znovu stali terčom náletov dronov

Úrady vyzývajú obyvateľov, aby zostali v krytoch.

Kyjevská a Čerkaská oblasť sa zrejme znovu stali terčom náletov dronov
Ilustračná snímka - bezpilotné lietadlo/dron. Foto: TASR/AP

V Kyjevskej a Čerkaskej oblasti v centrálnej časti Ukrajiny sú v pondelok (17. 10.) večer opäť počuť výbuchy a paľba protileteckej obrany. Podľa ukrajinských médií by mohlo ísť o ďalší nálet ruských dronov. Úrady vyzývajú obyvateľov, aby zostali v krytoch.

„Obyvatelia Kyjevskej oblasti, zostaňte v krytoch! Postarajte sa o seba a svojich blízkych. V oblasti pôsobia sily protivzdušnej obrany. Zdôrazňujem: nič nenatáčajte a nevkladajte na sociálne siete! Nezaznamenávajte prácu našich ozbrojených síl,“ napísal šéf oblastnej správy Oleksij Kuleba na telegrame.

Na Kyjevskú oblasť útočia nepriateľské drony, ktoré zostreľujú blízko viacerých miest. V oblasti vyhlásili letecký poplach, strieľa protivzdušná obrana, píše agentúra Unian.

Uviedla, že Rusko zakúpilo od Iránu tisícku dronov, vrátane bezpilotných lietadiel Šahíd-136, útočiacich priamo na cieľ. Irán však naďalej popiera túto transakciu. Ukrajinská bezpečnostná rada tvrdí, že obrana zostruje minimálne 85 percent iránskych dronov.

„Chráňte sa! Je vysoká pravdepodobnosť útoku dronov. V oblasti pôsobia sily protivzdušnej obrany,“ uviedol na telegrame šéf čerkaskej správy Ihor Taburec.

Centrom ukrajinského hlavného mesta Kyjeva v pondelok ráno otriaslo niekoľko explózií. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského zomreli štyria ľudia. Ďalších zranili.

Bezpilotné lietadlá?

Útoky mali na svedomí ruské bezpilotné lietadlá, tvrdia ukrajinskí predstavitelia. Ďalšie štyri smrteľné obete si vyžiadali ruské údery v Sumskej oblasti. Presne pred týždňom sa metropola stala spolu s ďalšími ukrajinskými mestami terčom podobných masívnych vzdušných úderov pripisovaných Rusku.

Išlo o jeden z najrozsiahlejších vzdušných útokov proti Ukrajine od prvých dní ruskej invázie. Zahynuli vyše dve desiatky ľudí a vyše 100 ich bolo zranených. V menšom rozsahu útoky pokračovali aj ďalší deň.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že pondelňajšie útoky boli vedené vysoko presnými zbraňami proti armádnym cieľom a objektom energetickej sústavy.

Minulý týždeň ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že pondelkové (10. 10.) masívne vzdušné údery na ukrajinské mestá boli odvetou za ukrajinské útoky, medzi ktoré zaradil aj nedávny výbuch na Krymskom moste, označovanom tiež ako Kerčský most.

Ten spája ruskú pevninu s ukrajinským polostrovom Krym, ktorý Rusko v roku 2014 v rozpore s medzinárodným právom anektovalo. Kyjev sa k zodpovednosti za útok na most oficiálne nehlási.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet