Na hlavný obsah

Labouristi a Liberálni demokrati žiadajú predčasné voľby

Spravili tak po odstúpení Liz Trussovej z funkcie britskej premiérky.

Labouristi a Liberálni demokrati žiadajú predčasné voľby
Ilustračná snímka vlajky Spojeného kráľovstva. Foto: Unsplash

Predseda britskej opozičnej Labouristickej strany Keir Starmer a líder Liberálnych demokratov Ed Davey vo štvrtok (20. 10.) vyzvali na usporiadanie predčasných parlamentných volieb. Informáciu o tom priniesla na webovej stránke stanica Sky News.

Británia si podľa Starmerových vyjadrení nemôže dovoliť chaos v podaní Konzervatívnej strany. „Moja labouristická vláda poskytne potrebnú stabilitu a vedenie,“ napísal na sociálnej sieti. Sústreďovať sa pritom chce na hospodársky rast a pracujúcich ľudí, dodal. Konzervatívci podľa jeho slov zničili rozpočet štátu i miliónov bežných ľudí.

Podľa šéfa Liberálnych demokratov predchádzajúci premiér Boris Johnson krajinu sklamal a jeho nástupkyňa Liz Trussová zas poškodila hospodárstvo.

„Nepotrebujeme ďalšieho konzervatívneho premiéra, ktorý sa tacká od krízy ku kríze. Potrebujeme nové parlamentné voľby, potrebujeme dostať konzervatívcov preč od moci a potrebujeme naozajstnú zmenu,“ uviedol.

Britská premiérka Liz Trussová vo štvrtok oznámila, že odstupuje z funkcie predsedníčky vlády. Premiérka priznala, že nemôže „naplniť mandát“, s ktorým bola zvolená.

„Do funkcie som nastúpila v období veľkej hospodárskej a medzinárodnej nestability,“ povedala s tým, že domácnosti aj podniky v krajine majú problémy platiť účty. Premiérkou sa stala iba pred mesiacom a pol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet