Na hlavný obsah

Laureát Nobelovej ceny za mier: Putin patrí pred tribunál

Bielorusko nesúhlasí s ocenením Biaľackého.

Laureát Nobelovej ceny za mier: Putin patrí pred tribunál
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Šéfa Kremľa Vladimira Putina by mali postaviť pred medzinárodný tribunál pre ruské vojnové zločiny spáchané na Ukrajine. Vyhlásila to v piatok (7. 10.) Olexandra Matvijčuková, šéfka ukrajinskej organizácie Centrum pre občianske slobody (CCL), ktorá sa stala jedným z laureátov tohtoročnej Nobelovej ceny za mier. Informuje agentúra AFP.

Aby „státisíce obetí vojnových zločinov dostali šancu na spravodlivosť, treba vytvoriť medzinárodný tribunál a postaviť Putina, (bieloruského lídra Alexandra) Lukašenka a ďalších vojnových zločincov pred súd,“ uviedla Matvijčuková na sociálnej sieti facebook.

Vyzvala tiež na vylúčenie Ruska z Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov „pre systematické porušovanie charty OSN“ zo strany Moskvy.

Manažérka CCL pre komunikáciu Anna Trušová uviedla, že táto organizácia už od začiatku invázie dokumentuje vojnové zločiny páchané ruskou armádou na Ukrajine. Snaží sa tiež o to, aby sa mohli vrátiť domov Ukrajinci, ktorých odvliekli do Ruska.

Generálna riaditeľka CCL Olexandra Romancovová na sociálnej sieti vyjadrila v mene kolegov zo svojej organizácia radosť a dodala, že pred sebou majú ešte veľa práce s cieľom dosiahnuť víťazstvo.

V reakcii na to, že CCL získalo Nobelovu cenu, úrad ukrajinského prezidenta povedal, že občania Ukrajiny, ktorí od februára čelia útokom Ruska, sú „tvorcami mieru“. Informuje o tom agentúra AFP. „Občania Ukrajiny sú hlavnými tvorcami mieru, v ktorom musíme byť schopní existovať bez agresie,“ uviedol na sociálnej sieti vedúci prezidentskej kancelárie Andrij Jermak.

Nesúhlas Bieloruska

Bielorusko nesúhlasí s rozhodnutím nórskeho Nobelovho výboru odovzdať Nobelovu cenu za mier Biaľackému. Uviedol to hovorca bieloruského ministerstva zahraničných vecí Anatoľ Hlaz, podľa ktorého sa Nobel musí obracať v hrobe. Informovala agentúra AFP.

„V posledných rokoch je množstvo zásadných rozhodnutí Nobelovho výboru tak spolitizovaných, že, prepáčte, Alfred Nobel sa trápi a obracia v hrobe,“ napísal Hlaz na sociálnej sieti twitter.
      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet