Na hlavný obsah

Lekári volajú po adekvátnom financovaní nemocníc. Riešením by mohol byť systém DRG

Pokúšalo sa ho zaviesť už niekoľko vlád.

Lekári volajú po adekvátnom financovaní nemocníc. Riešením by mohol byť systém DRG
Na snímke záchranka prichádza do Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach. Foto: TASR

Jednou z požiadaviek Lekárskeho odborového združenia (LOZ) na stiahnutie výpovedí je zabezpečiť adekvátne financovanie nemocníc. Pomôcť by mohol klasifikačný systém DRG, ktorý kategorizuje pacientov a úkony v nemocniciach.

Na Slovensku sa systém pokúšalo zaviesť už niekoľko vlád, súčasný minister zdravotníctva ho sľubuje plnohodnotne spustiť najneskôr v roku 2024. Analytik zdôrazňuje, že Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) vo veci spravil doposiaľ najviac.

Analytik INESS Martin Vlachynský vysvetľuje, ako pracuje systém DRG – z anglického diagnosis-related group. Zohľadňuje rôzne faktory – vrátane veku a stavu pacientov. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová.

„V nemocnici máte veľmi veľké množstvo rôznych služieb. Môžete mať rôzne operácie, hospitalizáciu bez operácie. DRG systém sa snaží pomenovať jednotlivé služby, ktoré poskytujú nemocnice a zatriediť ich podľa ich náročnosti a obtiažnosti,“ vysvetľuje Vlachynský.

Takýto klasifikačný systém by mal pomôcť s financovaním nemocníc. Analytik vysvetľuje, že ak nemocnica ošetruje starších pacientov s horším stavom, nemala by dostávať rovnaké peniaze ako iná nemocnica s menej náročnými pacientmi.

„Pokiaľ budú jasnejšie pomenované úkony, tak sa bude dať lepšie hovoriť o financiách v nemocniciach,“ dodal.

Všetky zariadenia tak budú vedieť, aké finančne náročné je ich fungovanie. Štát sa o spustenie takéhoto systému pokúša od roku 2011. V programovom vyhlásení vlády sa k zavedeniu DRG zaviazali kabinety Ivety Radičovej, Igora Matoviča a aj Eduarda Hegera.

Väčšia transparentnosť, ale žiadne peniaze navyše

Na situáciu začali tlačiť aj lekári – zotrvanie v nemocniciach podmieňujú poriadkom vo financovaní nemocníc. Ministerstvo zdravotníctva na zavedení systému pracuje od minulého roka, DRG by mohol naplno fungovať od januára 2024.

Riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Dušan Zachar tvrdí, že posledných 11 rokov štát nemal vôľu systém plnohodnotne zaviesť. Hovorí, že ho do istej miery už používame, pravidelne však potrebuje inovovať.

„Sú to roky príprav. Nie sme v tomto ojedinelí, je to bežné aj inde v západnej Európe. Je to krásny príklad toho, že táto vláda robí určite viac ako robili predošlé vlády Smeru,“ povedal.

Dodáva, že systém iba stransparentní financovanie nemocníc – ale neprinesie ani euro navyše.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál