Na hlavný obsah

Lídri EÚ sa zhodli na opatreniach proti vysokým cenám energií

Podporili aj dobrovoľné spoločné nákupy plynu.

Lídri EÚ sa zhodli na opatreniach proti vysokým cenám energií
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas príchodu na samit EÚ v Bruseli. Foto: TASR/AP

Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie sa v piatok (21. 10.) nadránom zhodli na opatreniach proti vysokým cenám energií. Po zhruba desaťhodinovom rokovaní to oznámil predseda Európskej rady Charles Michel. Séria dohodnutých krokov by mala podľa neho znížiť ceny energií, zabezpečiť bezpečnosť dodávok a obmedziť spotrebu.

Lídri podporili dobrovoľné spoločné nákupy plynu či mechanizmus cenovej korekcie v prípade mimoriadneho zdraženia. Prípadné zastropovanie ceny plynu, na ktoré majú členské krajiny stále rôzne názory, spojil samit so splnením niekoľkých podmienok.

„Pevne verím, že výsledky tejto dohody pocítime veľmi skoro,“ vyhlásil Michel po rokovaní.

Debata šéfov členských krajín vychádzala z utorkového (18. 10.) návrhu Európskej komisie, ktorá s cieľom zmierniť súčasnú energetickú krízu navrhla okrem iného začať spoločné nákupy plynu, vytvoriť mechanizmus núdzového obmedzenia ceny plynu alebo prijať pravidlá solidarity medzi členskými krajinami.

Lídri sa zhodli na podpore všetkých troch bodov a vyzvali Komisiu, aby urýchlene prišla s konkrétnymi riešeniami. Kolektívne nákupy plynu majú byť podľa nich dobrovoľné, naplnenie objemu plynových zásobníkov na 15 % bude však povinné.

Na zastropovaní sa zatiaľ nedohodli

Dohodu komplikoval najmä spor o stanovenie maximálnych cien plynu, ktoré požaduje väčšina únijných štátov, majú však o ňom často rôzne predstavy. Najmä Nemecko cenový strop stále odmieta.

Lídri nakoniec jeho prípadné zavedenie podmienili predchádzajúcou analýzou finančných vplyvov a tým, že nepovedie k zvýšeniu spotreby plynu. Splnenie týchto a ďalších stanovených podmienok môže podľa odhadov únijných činiteľov jeho uvedenie do praxe výrazne oddialiť.

Podľa šéfky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej lídri počas samitu hovorili o dvoch rôznych variantoch cenového stropu. Jeden by sa týkal plynu používaného na výrobu elektriny, druhý virtuálneho uzla Title Transfer Facility (TTF), ktorý je pre ceny plynu v EÚ rozhodujúci.

Lídri tiež chcú, aby EÚ začiatkom budúceho roka stanovila nový referenčný cenový index plynu, ktorý by lepšie zodpovedal súčasnej situácii na trhu ako práve TTF. Ten je podľa nich reprezentatívny pre plyn prúdiaci potrubím, v súčasnosti však už v Európe prevláda skvapalnený plyn LNG.

„Teraz máme veľmi dobré usmernenie, aby sme ďalej pracovali na otázke cien energií,“ vyhlásila Von der Leyenová. Komisia podľa nej predstaví svoje návrhy ministrom energetiky budúci utorok (25. 10.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika