Na hlavný obsah

Maďarskí poslanci schválili ďalší zákon potrebný na odblokovanie fondov EÚ

Nový orgán by mal začať fungovať od druhej polovice novembra.

Maďarskí poslanci schválili ďalší zákon potrebný na odblokovanie fondov EÚ
Na ilustračnej snímke vlajka Maďarska. Foto: Pixabay

Maďarský parlament schválil v utorok (4. 10.) ďalší návrh zákona. Je potrebný na to, aby Maďarsko dosiahlo dohodu s Európskou komisiou v otázke plnenia podmienok na vyplácanie eurofondov.

Podľa spravodajského servera Infostart.hu poslanci schválili založenie samostatného orgánu štátnej správy. Ten bude fungovať v záujme vyšetrovania podvodov, konfliktov záujmov, korupcie či iných porušení zákona pri využívaní prostriedkov EÚ.

Za návrh hlasovalo 150 poslancov, 12 bolo proti a 19 sa zdržalo hlasovania.

Návrh na personálne obsadenie postov predsedu a podpredsedov nového úradu, na ktoré už vláda vypísala konkurz, predloží predseda Štátneho kontrolného úradu (ÁSZ). Vymenuje ich hlava štátu na obdobie šiestich rokov, informoval server.

Nový orgán má názov Úrad integrity a mal by začať fungovať od druhej polovice novembra. Jeho úlohou bude vykonávať hodnotenie „rizika integrity“, v rámci ktorého bude okrem iného identifikovať problémy na úrovni systému a pripravovať výročnú analytickú správu o integrite.

V prípade zistení podvodov bude povinnosťou tohto úradu oznámiť to Európskemu úradu pre boj proti podvodom (OLAF) i Európskej prokuratúre (EPPO).

Kabinet premiéra Viktora Orbána od júna rokuje s Európskou komisiou, aby vyhovel jej požiadavkám a získal pozastavené dotácie. Minister zodpovedný za regionálny rozvoj a eurofondy Tibor Navracsics 18. septembra avizoval prvý balík návrhov novelizovaných zákonov v súlade s požiadavkami EÚ. Vláda balík predložila parlamentu 19. septembra.

Európska komisia 18. septembra odporučila znížiť sumu vyplácanú Maďarsku zo spoločného rozpočtu EÚ o približne 7,5 miliardy eur. Bol to dôsledok porušovania zásad právneho štátu a nedostatkov v boji proti korupcii.

„Aj keď Európska komisia aktuálne zmrazila 65 percent eurofondov určených pre Maďarsko, do konca roka Budapešť uzatvorí dohodu s Bruselom. Vyplácanie eurofondov bude pokračovať,“ vyhlásil v septembri Navracsics.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet