Na hlavný obsah

Maďarsko a Turecko už čoskoro pristúpia k hlasovaniu o švédskom vstupe do NATO

Vyhlásil to švédsky minister zahraničia Billström.

Maďarsko a Turecko už čoskoro pristúpia k hlasovaniu o švédskom vstupe do NATO
Na snímke švédsky premiér Ulf Kristersson. Foto: TASR/AP

Švédsko očakáva, že Maďarsko a Turecko už čoskoro pristúpia k hlasovaniu o švédskej žiadosti o vstup do Severoatlantickej aliancie.

Vyhlásil to v piatok (21. 10.) švédsky minister zahraničia Tobias Billström v Helsinkách po stretnutí so svojím fínskym náprotivkom Pekkom Haavistom.

„Vývoj v Maďarsku vnímame ako pozitívny a domnievame sa, že tam, rovnako ako v Turecku, bude parlament o týchto otázkach čoskoro hlasovať a ratifikačný proces sa dokončí,“ uviedol Billström.

„Nič nenapovedá tomu, že by sme nemali dostať od parlamentu v Budapešti pozitívnu odpoveď,“ dodal šéf švédskej diplomacie.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok uviedol, že je pripravený stretnúť sa v Ankare s novým švédskym premiérom Ulfom Kristerssonom na rokovanie o žiadosti Štokholmu o vstup do NATO.

Podľa neho bude návšteva švédskeho ministerského predsedu príležitosťou preveriť úprimnosť švédskej vlády pri plnení podmienok, ktorými Turecko podmieňuje ratifikáciu.

„Náš postoj sa nezmenil. V boji proti terorizmu neexistuje kompromis a my nemáme v úmysle robiť akékoľvek ústupky,“ vyhlásil Erdogan. Podľa neho sa však švédsky premiér Kristersson vyslovil „v prospech boja proti terorizmu a teroristom“.

Švédsko minulý mesiac oznámilo, že zruší zbrojné embargo uvalené na Turecko v roku 2019 po tureckej vojenskej operácii proti kurdským milíciám YPG v Sýrii. Krok Štokholmu bol vnímaný ako snaha zabezpečiť si súhlas Ankary so vstupom do NATO, uviedla agentúra AP.

Švédi zaslali aj list

Podľa agentúry Reuters Švédsko poslalo začiatkom októbra Ankare list, kde uvádza opatrenia, ktoré prijalo v súvislosti s tureckými požiadavkami.

V liste sa Štokholm tiež zaväzuje zaoberať sa rýchlo a dôkladne žiadosťami o vydanie členov údajných teroristických organizácií do Turecka. Ankara tvrdí, že Švédsko v tejto oblasti nespolupracuje dostatočne.

Píše sa tam ešte, že Švédsko jedného tureckého občana v lete vydalo. Švédski predstavitelia už skôr uviedli, že o vydávaní do zahraničia rozhodujú súdy na základe švédskych zákonov a medzinárodných dohôd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet