Na hlavný obsah

Maďarsko dostane výnimku zo zastropovania cien plynu, tvrdí Orbán

Lídri EÚ sa na strope zatiaľ nedohodli.

Maďarsko dostane výnimku zo zastropovania cien plynu, tvrdí Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: Twitter/Reuters

Maďarsko získalo výnimku zo všetkých stropov na cenu zemného plynu, ktoré Európska únia v budúcnosti zavedie. Oznámil to v piatok (21. 10.) maďarský premiér Viktor Orbán. Informuje o tom agentúra Reuters.

Podľa premiéra sa v Bruseli na samite EÚ podarilo dosiahnuť dohodu, že ani jeden strop na cenu zemného plynu, ktorý sa v budúcnosti zavedie, sa nebude vzťahovať na dlhodobé zmluvy o dodávkach plynu, ktoré už Maďarsko uzavrelo. Ide napríklad o dohodu, ktorú má Maďarsko už 15 rokov uzatvorenú s ruským plynárskym koncernom Gazpromom.

„Máme výnimku zo stropu na cenu plynu, takže nebude ohrozená bezpečnosť dodávok zemného plynu do Maďarska,“ napísal Orbán na sociálnej sieti facebook. Zároveň dodal, že ak sa EÚ dohodne na spoločnom obstarávaní plynu, takáto dohoda „nebude pre Maďarsko záväzná“.

Lídri členských krajín EÚ nedokázali vo štvrtok (20. 10.) na samite ani po zdĺhavých rokovaniach preklenúť názorové rozpory panujúce aj medzi niektorými z najväčších štátov. Nepodarilo sa im dohodnúť na zavedení cenového stropu pre zemný plyn.

Dohodli sa však, že budú pokračovať na hľadaní kompromisu, čo sa týka opatrení založených na návrhoch, ktoré v tomto smere predložila začiatkom týždňa Európska komisia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet