Na hlavný obsah

Maďarsko schváli vstup Fínska a Švédska do NATO do konca roka

Píše o tom server magazínu POLITICO.

fínska a švédska vlajka
Ilustračná snímka – fínska a švédska vlajka.Foto: pixabay.com/koláž RTVS

Maďarská vláda podporuje členstvo Švédska a Fínska v NATO, pričom parlamentu už predložila ratifikačné dokumenty na schválenie. V sobotu (22. 10.) povedal šéf úradu vlády Gergely Gulyás.

Gulyás ďalej uviedol, že rozšírenie NATO o tieto dve severské krajiny Budapešť ratifikuje najneskôr do polovice decembra, informoval magazín POLITICO.

Na otázku, či sa vstupom Švédska a Fínska NATO posilní, Gulyás odpovedal, že v to dúfa. Dodal, že by sa dalo diskutovať o tom, či je rozšírenie Aliancie i v záujme národnej bezpečnosti Maďarska, ale povedal, že to je teraz nepodstatné.

Maďarsko a Turecko sú jedinými členskými štátmi NATO, ktoré vstup Švédska a Fínska do tohto obranného spolku ešte neratifikovali. Tento prístupový proces sa začal krátko po februárovej invázii Ruska na Ukrajinu.

Fínska premiérka Sanna Marinová vo štvrtok (20. 10.) pre POLITICO povedala, že neočakáva, že Maďarsko a Turecko budú rozšírenie Severoatlantickej aliancie blokovať. Varovala však pred možnými rizikami odkladania vstupu.

Marinová potvrdila, že o tejto záležitosti rokovala s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom, ako aj s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Opozičné strany Maďarská socialistická strana, Demokratická koalícia a Momentum už vyzvali maďarský parlament, aby hlasoval, avšak poslanci vládneho bloku Fidesz-KDNP to odmietli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet