Na hlavný obsah

Majstrovsky zvládol komediálnu stránku hereckého prejavu. Eduard Bindas zomrel pred 10 rokmi

S herectvom sa rozlúčil v úspešnom kriminálnom seriáli.

Majstrovsky zvládol komediálnu stránku hereckého prejavu. Eduard Bindas zomrel pred 10 rokmi
Foto: TASR

Eduard Bindas sa narodil 3. januára 1926 v Strážskom na východnom Slovensku. Po stredoškolských štúdiách na Obchodnej akadémii v Humennom pokračoval v štúdiu herectva na Štátnom konzervatóriu v Bratislave.

V hlavnom meste sa zároveň stal členom Štúdia Národného divadla. Neskôr hrával v Dedinskom divadle, v rokoch 1950–1955 bol členom činohry Štátneho divadla v Košiciach.

Pôsobil aj v Divadle Petra Jilemnického v Žiline, v Armádnom divadle v Martine a od roku 1957 až do odchodu na dôchodok v roku 1990 na Novej scéne v Bratislave.

Herecký talent Eduarda Bindasa výrazne vynikol už v počiatkoch pod vedením režiséra Janka Borodáča v Košiciach. Za rolu Chlestakova v Revízorovi získal počas Slovenskej a Československej divadelnej žatvy v roku 1953 prvé miesto. S Novou scénou hosťoval v Taliansku, Nemecku a Švajčiarsku.

Úspech zožal i s naturalisticky stvárneným Laukom v originálnej réžii Statkov zmätkov Miroslava Pietora (1972). Aj keď vekom postáv ubúdalo, ako osemdesiatročný prijal na Novej scéne úlohu pisára a sudcu v muzikáli Hello Dolly!

Bindas patril k hercom často obsadzovaným vo filme i televízii. Obe médiá využívali umelcovu majstrovsky zvládnutú komediálnu stránku jeho hereckého prejavu. Po boku veľkých slovenských hereckých osobností sa predviedol napríklad v televíznych snímkach Buddenbrookovci (1974), Americká tragédia (1976), Druhá láska (1977), Raz, dva, tri (1985) alebo Reverend (1989).

S herectvom sa rozlúčil v úspešnom kriminálnom seriáli Mesto tieňov (2008). Počas svojej kariéry zvládol desiatky rolí aj na striebornom plátne. Zarezonoval napríklad vo filmoch Kapitán Dabač (1959), Jánošík (1962) alebo Červené víno (1976).

Herec Eduard Bindas zomrel pred 10 rokmi – 28. októbra 2012 v Bratislave vo veku 86 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko