Na hlavný obsah

Matovič chce zvýšiť počet slovenských medikov

Slovensko dlhodobo trpí nedostatkom zdravotníkov.

Matovič chce zvýšiť počet slovenských medikov
Minister financií Igor Matovič (OĽANO) v pléne parlamentu. Foto: TASR

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) chce o stovky zvýšiť počet slovenských medikov na lekárskych fakultách na Slovensku. Vyhlásil, že jeho rezort uvoľní peniaze, aby sa školám vynahradili straty z príjmov za zahraničných medikov. Má to stáť milióny eur ročne. Informoval o tom na sociálnej sieti.

„Ministrovi som dal ponuku, s ktorou môže osloviť všetky lekárske fakulty. Slovensko má eminentný záujem zvýšiť počet medikov zo 700 na 1 200 v ročníku už od nasledovného školského roka,“ dodal.

Slovensko dlhodobo trpí nedostatkom zdravotníkov. „Zároveň platí, že na štyroch lekárskych fakultách vzdelávame ročne do 700 slovenských medikov v ročníku a okolo 430 medikov v ročníku zo zahraničia. Okrem toho fakulty tvrdia, že vedia k nim prijať dodatočných 100 medikov,“ priblížil Matovič.

Lekárske fakulty zároveň tvrdia, že zahraničných študentov musia prijímať, lebo od nich získajú asi o 4 000 eur ročne viac na študenta ako za slovenských medikov od štátu, dodal minister.

„Považujem za znak absolútneho nerozumu nezaplatiť lekárskym fakultám spomenutý rozdiel a nezískať tak ročne dodatočné stovky miest pre slovenských medikov, pri ktorých je veľká šanca, že aj na Slovensku zostanú (dnes na Slovensku zostáva cca 83% slovenských medikov pracovať v našom zdravotníctve, zahraniční takmer všetci odchádzajú),“ napísal Matovič.

Minister školstva prisľúbil súčinnosť

Člen výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo Marek Krajčí tento krok víta. Nemocnice sa podľa neho o takýchto absolventov „pobijú“. Pozitívne to vníma aj štátny tajomník rezortu financií Marcel Klimek, podľa ktorého sú „ľudia najväčším aktívom v zdravotníctve“. „Technológie viete zohnať za niekoľko mesiacov, no vyškolenie personálu trvá desaťročia,“ dodal.

Minister školstva Ján Horecký deklaroval, že bude plne súčinný, aby fakulty na tento zámer mali podmienky. „Nič im neprikazujeme, dávame im len možnosť, aby si mohli splniť cieľ, ktorý verím, že majú, aby bolo dostatok lekárov v našich zdravotníckych zariadeniach a ambulanciách,“ dodal.

Kvalitu personálu to neovplyvní

Matovič priblížil, že by to rezort malo stáť päť miliónov eur ročne na jeden ročník, a 30 miliónov ročne, ak sa podarí zaplniť všetkých šesť ročníkov. Dodal tiež, že táto investícia nebude podmienená schválením štátneho rozpočtu. „Dokážeme to vykryť aj v rozpočtovom provizóriu,“ vysvetlil.

Na otázku, či sa nezhorší kvalita zdravotníckeho personálu, ak budú fakulty prijímať aj študentov „pod čiarou“, odpovedal s tým, že takíto študenti sa úspešne dostávajú na školy v Čechách. Podľa neho sa na slovenské fakulty často nedostanú z dôvodu, že fakulty radšej prijmú študentov zo zahraničia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko