Na hlavný obsah

Matovič ostáva vo funkcii, parlament ho neodvolal

Za jeho odvolanie hlasovalo 73 poslancov.

Matovič ostáva vo funkcii, parlament ho neodvolal
Minister financií Igor Matovič (OĽANO) v pléne parlamentu. Foto: TASR

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) ostáva vo funkcií. Parlamentu sa ho nepodarilo odvolať. Za jeho odchod hlasovalo 73 z 124 prítomných poslancov. Proti bolo 45, hlasovania sa zdržalo päť poslancov. Na odvolanie bolo potrebných 76 hlasov.

Za odvolanie hlasovali všetci poslanci SaS, Smeru-SD, Hlasu-SD, ĽSNS a nezaradení poslanci z Republiky, Tomáš Valášek, Miroslav Kollár a Slavěna Vorobelová. V pléne chýbal poslanec SaS Martin Klus, jeho hlas by však k odvolaniu nestačil.

Proti odvolaniu hlasovali všetci prítomní poslanci OĽANO. Okrem Martina Borguľa a Borisa Kollára (obaja Sme rodina) boli proti aj ďalší piati poslanci hnutia. Ostatní poslanci zo Sme rodina sa hlasovania zdržali alebo neboli prítomní. Ani poslanci okolo Tomáša Tarabu sa hlasovania nezúčastnili.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) po hlasovaní na sociálnej sieti poďakoval všetkým poslancom, ktorý Matoviča podržali. „V týchto časoch je pre nás maximálne dôležité, aby sme mohli celé naše úsilie vložiť do riešení energetickej krízy a prijímať opatrenia, ktoré pomôžu našim občanom a ochránia slovenskú ekonomiku,“ napísal.

SaS po neúspešnom hlasovaní uviedla, že pre nich sa otázka návratu do vládnej koalície uzavrela. O ďalšie pokusy o odvolanie sa snažiť nateraz nebudú. „Zo strany SaS sa stáva riadna tvrdá opozičná strana,“ povedal jej predseda Richard Sulík. Zároveň dodal, že strana je ochotná rokovať o predčasných voľbách.

Poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí) ešte pred hlasovaním na facebooku napísal, že sa hlasovania k Matovičovmu odvolaniu nezúčastní. „Postaviť sa do jedného radu s Robertom Ficom, Mazurekom a spol., a tak prispieť k pádu vlády, neviem. Táto vláda má pre mňa väčšiu hodnotu ako osoba ministra financií,“ uviedol.

Predseda mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini uviedol, že odvolanie Matoviča stálo na nezaradených poslancoch Tarabovi a Štefanovi a Filipovi Kuffovcoch. „Každý, kto dnes nehlasoval za odvolanie Igora Matoviča, hlasoval za podržanie tejto vlády a podržanie okyptenej koalície pri moci,“ dodal.

Samotný Matovič sa hlasovania nezúčastnil, lebo odletel na zasadnutie Rady ministrov financií EÚ v Luxemburgu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko