Na hlavný obsah

Matovič: Určite nepredložíme návrh na registrované partnerstvá párov rovnakého pohlavia

Viskupič kritizoval Matovičov status.

Vľavo poslanec Marián Viskupič (SaS) a minister financií Igor Matovič (OĽANO).
Vľavo poslanec Marián Viskupič (SaS) a minister financií Igor Matovič (OĽANO).Foto: RTVS

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) v nedeľu (23. 10.) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 povedal, že koalícia určite nepredloží návrh na zavedenie registrovaných partnerstiev párov rovnakého pohlavia.

Uviedol to ako odpoveď na otázku, aký návrh pripravuje koalícia ako náhradu za návrh SaS o partnerskom spolužití, ktorý parlament neposunul ani do druhého čítania. Slovensko je len jednou z piatich krajín EÚ, ktorá nemá právnu úpravu vzťahov pre páry rovnakého pohlavia.

Poslanec Marián Viskupič (SaS) uviedol, že tento návrh pripravovala vyše roka a pol a predstavila ho ešte v lete. Odmieta teda vyjadrenia, že ho „šili horúcou ihlou“ v reakcii na vraždu dvoch mladí ľudí na Zámockej ulici v Bratislave. Nechápe, prečo ho koalícia neposunula do druhého čítania, kde ho mohli ľubovoľne upravovať.

Neverí, že vláda to s pomocou pre LGBT+ ľudí myslí vážne. O tom podľa neho svedčí aj fakt, že návrh o partnerskom spolužití presunuli bez vedomia SaS zo septembrovej schôdze na októbrovú. Ak však s niečím predsa len príde, SaS je podľa Viskupič pripravená podporiť takéto návrhy.

Matovič nedovolí, aby sa Slovensko vydalo cestou manželstiev a adopcií pre LGBT+ páry. Upozornil na príklad Rakúska, ktoré zlegalizovalo registrované partnerstvá, a nakoniec ich európska judikatúra donútila schváliť aj manželstva a adopcie.

„Otec bude pre mňa vždy muž a matka bude vždy žena. Nikto ma nedonúti, aby som si myslel niečo iné,“ povedal Matovič.

Návrh, ktorý má pripraviť minister spravodlivosti Viliam Karas, bude podľa Matoviča vychádzať z programového vyhlásenia vlády. Týkať sa teda bude len úpravy majetkoprávnych vzťahov párov v spoločnej domácnosti.

Odsúdenie z Bruselu

Uznesenie Európskeho parlamentu (EP), aby Slovensko zabezpečilo väčšiu ochranu LGBT+ ľudí označil šéf rezortu financií za nadprácu podpredsedu EP Michala Šimečku z Progresívneho Slovenska. Podľa neho svojimi slovami očiernil Slovensko a spravil z neho „čiernu dieru“.

Obaja odsúdili útok na Zámockej. Podľa Matoviča sa psychopati nájdu všade, a preto odmieta odsudzovanie Slovenska v Bruseli. Pripomenul, že terčom vraha nemali byť len ľudia z LGBT+ menšiny, ale aj premiér Eduard Heger (OĽANO) či židovská komunita.

Viskupič kritizoval Matovič za jeho status, v ktorom krátko po vražde napísal „som hetero“. Týmto výrokom vraj spoločnosť len polarizuje miesto zjednocovania. Matovič si svoj výrok obhajoval a tvrdí, že nechce aby sa heterosexuáli na Slovensku báli priznať svoju orientáciu. Viskupič reagoval, či si Matovič myslí, že priznať si heterosexualitu je rovnaké ťažké ako priznať homosexualitu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko