Na hlavný obsah

Meloniová sľúbila, že Taliansko bude prozápadné

Naďalej bude podporovať Ukrajinu v boji proti Rusku.

Meloniová sľúbila, že Taliansko bude prozápadné
Predpokladaná nová talianska premiérka Giorgia Meloniová. Foto: Twitter

Predpokladaná nová talianska premiérka Giorgia Meloniová prisľúbila, že jej pravicová vláda bude mať jasné proeurópske smerovanie a bude podporovať členstvo Talianska v NATO. Informuje o tom agentúra Reuters.

„Taliansko pod naším vedením nebude nikdy slabým článkom Západu,“ uviedla Meloniová v stredajšom (19. 10.) vyhlásení s tým, že tejto otázke pripisuje kľúčový význam.

„Chcem viesť vládu s jasnou a nespornou zahraničnopolitickou líniou. Ak by niekto s touto základnou líniou nesúhlasil, nemôže byť súčasťou vlády,“ vyhlásila predsedníčka strany Bratia Talianska (FdI). Už počas nadchádzajúceho víkendu ju môžu poveriť zostavením nového kabinetu.

Meloniovej vyhlásenie vydali po zverejnení nahrávky, na ktorej jej konzervatívny spojenec Silvio Berlusconi v súlade s tvrdeniami ruskej propagandy vinil z rozpútania vojny na Ukrajine tamojšieho prezidenta Volodymyra Zelenského.

Na druhej uniknutej nahrávke 86-ročný mediálny magnát Berlusconi hovoril o tom, ako si stále posiela listy a dary so svojím dlhoročným priateľom, šéfom Kremľa Vladimirom Putinom, uvádza stanica VOA.

Líderka FdI, ktorá sa zrejme stane prvou talianskou premiérkou, sľubuje opak. Taliansko bude stáť za Ukrajinou a podporuje západné sankcie uvalené na putinovské Rusko.

Ďalší z Meloniovej spojencov Matteo Salvini, šéf protiimigračnej strany Liga (severu), v minulosti často chválil Putina a nosil dokonca aj tričko s jeho podobizňou.

Berlusconi v stredu uviedol, že sa stranám vznikajúcej pravicovej koalície podarilo vyriešiť personálne spory pri vytváraní novej vlády. Okrem toho vyhlásil, že ho Meloniová požiadala, aby sa stal jej poradcom, čo podľa vlastných slov s radosťou prijal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet