Na hlavný obsah

Merkelová si prevzala Nansenovu cenu UNHCR

Cenu získala za angažovanosť počas krízy v Sýrii.

Merkelová si prevzala Nansenovu cenu UNHCR
Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/DPA

Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová si v pondelok (10. 10.) prevzala Nansenovu cenu za angažovanosť počas krízy v Sýrii v rokoch 2015 a 2016. Ocenenie venovala Nemcom, ktorí pomáhajú utečencom. Informovala o tom agentúra DPA.

Cenu Merkelovej v Ženeve odovzdal vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi, ktorého úrad (UNHCR) toto ocenenie každoročne udeľuje.

Merkelová podľa denníka Süddeutsche Zeitung uviedla, že prevziať toto ocenenie je pre ňu česť. Odsúdila ruskú vojnu na Ukrajine, v dôsledku ktorej sa na úteku ocitli milióny ľudí.

Grandi pripomenul Merkelovej rozhodnutie z rokov 2015 a 2016, na základe ktorého Nemecko prijalo viac než 1,2 milióna utečencov. Merkelovej postup označil za „príkladný.“

Bývalá spolková kancelárka cenu venovala ľuďom v Nemecku, ktorí pomáhajú utečencom. Finančnú odmenu 150 000 dolárov (asi 154,6 tisíca eur), ktorú spolu s cenou dostala, rozdelila rovnakým dielom medzi štyroch regionálnych laureátov tejto ceny vrátane lekára v Iraku a Vicenty Gonzálezovej, ktorá už viac než 50 rokov podporuje utečencov v Kostarike, píše DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet