Na hlavný obsah

Mexiko uzákonilo sobáše osôb rovnakého pohlavia

Pridalo sa tak k tridsiatke krajín sveta, kde to je možné.

Mexiko uzákonilo sobáše osôb rovnakého pohlavia
Ilustračná snímka - dúhová vlajka. Foto: Pixabay.com

Mexiko sa stalo ďalšou krajinou Latinskej Ameriky, ktorá uznáva sobáše osôb rovnakého pohlavia. V stredu (27. 10.) schválilo príslušnú právnu úpravu posledného z 32 štátov mexickej federácie, informovala o tom agentúra AP.

Ako posledný schválil v Mexiku sobáše osôb rovnakého pohlavia štát Tamaulipas. Zasadnutie sa tam odohralo za tak hlasného pokriku, že zákonodarcovia museli presunúť hlasovanie do inej miestnosti.

Hluk spôsobili návštevníci, ktorí zasadanie prizerali. Pochádzali z táborov priaznivcov aj odporcov legalizácie homosexuálnych sobášov.

„Celá krajina svieti ako obrovská dúha. Nech žije dôstojnosť a práva všetkých ľudí. Láska je láska,“ napísal v reakcii na hlasovanie štátu Tamaulipas predseda mexického najvyššieho súdu Arturo Zaldívár. 

Najvyšší súd už v roku 2015 konštatoval, že právne predpisy obmedzujúce manželstvo iba na zväzok medzi mužom a ženou odporujú ústave.

Tento týždeň schválil v Mexiku homosexuálne sobáše aj štát Guerrero. Minulý týždeň to urobili zákonodarcovia štátu Tabasco, odkiaľ pochádza mexický prezident Andrés Manuel López Obrador. Práve jeho ľavicová vláda túto zmenu presadzovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet