Na hlavný obsah

Ministerka vnútra Bravermanová končí v britskej vláde premiérky Trussovej

Ide o druhú výmenu dôležitého ministra britskej vlády za posledný týždeň.

Ministerka vnútra Bravermanová končí v britskej vláde premiérky Trussovej
Na snímke britská exministerka vnútra Suella Bravermanová. Foto: Facebook/ Suella Braverman MP

Britská ministerka vnútra Suella Bravermanová v stredu (19. 10.) na sociálnych sieťach oznámila, že končí v kabinete premiérky Liz Trussovej. Novým šéfom rezortu sa stal niekdajší minister dopravy Grant Shapps. Ide o druhú výmenu dôležitého ministra britskej vlády za posledný týždeň.

„Urobila som chybu, prijímam zodpovednosť a rezignujem,“ uviedla v liste premiérke Trussovej zverejnenom na twitteri. Priznala sa v ňom, že „technicky porušila“ vládne pravidlá, keď poslala oficiálny dokument „dôveryhodnému kolegovi z parlamentu“ zo svojej osobnej emailovej adresy.

V liste však dala najavo svoje „vážne obavy“ ohľadom odhodlania konzervatívnej vlády dodržať sľuby, ktoré voliči počuli pri posledných voľbách.

Ministra financií odvolali minulý týždeň

Zdroje denníka The Guardian uvádzajú, že rezignácia prišla na žiadosť nového ministra financií Jeremyho Hunta. Jeho predchodcu Kwasiho Kwartenga odvolali v piatok (14. 10.) pre kontroverzný návrh daňových škrtov, ktorý bola premiérka Trussová nútená stiahnuť po negatívnej odozve svojich konzervatívcov, voličov i finančných trhov.

Trussová podľa agentúry Reuters rezignáciu Bravermanovej prijala a oznámila, že je dôležité dodržiavať vládne pravidlá pre zaobchádzanie s dôvernými informáciami.

Kancelária premiérky následne na twitteri oznámila, že nástupcom Bravermanovej na čele ministerstva vnútra bude Grant Shapps. Ten bol počas súboja o post lídra konzervatívcov jedným z hlavných podporovateľov straníckeho rivala Trussovej Rishiho Sunaka.

Bol tiež jedným z tých, ktorí naliehali na Trussovú, aby sa vzdala svojho návrhu na zníženie daní. Podľa stanice BBC patril Shapps k najschopnejším komunikátorom v predchádzajúcej vláde premiéra Borisa Johnsona.

Stanica BBC rezignačný list hodnotí ako politický výpad voči Trussovej a nie príliš skrývanú výzvu, aby premiérka rovnako ako Bravermanová uznala chybu a podala demisiu. „Predstierať, že sme neurobili chyby, pokračovať, akoby ich nikto nevidel, a dúfať, že sa veci zázračne napravia, nie je seriózna politika,“ napísala končiaca ministerka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet