Na hlavný obsah

Mladík v Nemecku plánoval bombový útok na školu. Prokuratúra vzniesla obvinenie

Obvinený má 17 rokov.

Mladík v Nemecku plánoval bombový útok na školu. Prokuratúra vzniesla obvinenie
Ilustračná snímka - nemecká vlajka. Foto: Pixabay

Nemecká prokuratúra v utorok (11. 10.) obvinila 17-ročného mladíka z údajného plánovania bombového útoku na školu v meste Essen. Tragédii sa podarilo vyhnúť len vďaka tomu, že mladíka deň predtým zatkli. Informovala o tom agentúra AFP.

Útok bol naplánovaný na 13. mája. Jeremy R. si predtým zaobstaral komponenty na výrobu rúrkovej bomby a na internete si vyhľadal informácie, ako ju zostrojiť. Zhromaždil aj ďalšie zbrane vrátane nožov, boxerov, kuše, šípov a strelných zbraní.

Podozrivý Jeremy R. údajne plánoval „útok motivovaný pravicovým extrémizmom“ na školu, do ktorej v Essene sám chodil. Mladík plánoval použiť rôzne výbušniny a ďalšie zbrane, uvádza sa vo vyhlásení prokuratúry. Pri útoku by zrejme zahynulo „mnoho vyučujúcich a žiakov.“

Essenská polícia vykonala raziu v mladíkovej izbe 12. mája, pričom objavila rôzne protižidovské a protimoslimské materiály, ako aj osobné zápisky podozrivého, ktoré svedčili o tom, že trpí istou formou duševného ochorenia.

Školské masakre sú v Nemecku pomerne sporadické, pripomína AFP. Krajina má jeden z najprísnejších zákonov o držbe zbraní v Európe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet