Na hlavný obsah

Mnohé tatranské hotely majú pre vysoké ceny energií mimo sezónu zatvorené

Niektoré plánujú zatvoriť až koncom októbra.

Mnohé tatranské hotely majú pre vysoké ceny energií mimo sezónu zatvorené
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Viac ako tretina hotelierov vo Vysokých Tatrách zatvorí svoje prevádzky počas obdobia medzi sezónami. Tento rok ich bude o niečo viac ako po minulé roky. Šetriť plánujú najmä na prevádzkových a personálnych nákladoch. Pre vysoké účty za energie už obmedzili prevádzku aj väčšie hotely.

Krátka odstávka hotelov vo Vysokých Tatrách medzi hlavnými sezónami je bežná. Vykonajú potrebnú údržbu a opäť otvoria. Tento rok ostanú niektoré prevádzky zatvorené o niečo dlhšie.

„Aktuálne je prevádzka od 3. októbra zatvorená. Je to dôsledok energetickej krízy. To znamená, že máme kúrenie viac-menej vypnuté. Bazén je vypustený. A takto vlastne budeme fungovať asi až do decembra, kedy plánujeme opäť otvoriť,“ uviedol hotelier Martin Novotný.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

V súvislosti s energetickou krízou tatranské hotely zaradili do prieskumu. „Z výsledkov prieskumu očakávame, že zhruba 30 % ubytovateľov zatvorí svoje prevádzky na mimosezónne obdobie,“ vysvetlila Lucia Blašková výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Vysoké Tatry.

Aby niečo ušetrili, avšak najmä aby prežili, hotelieri vnímajú tieto opatrenia ako nutnosť. „Ceny komodity išli 10-násobne hore. Faktúry za elektrinu sú 3,5-násobne vyššie a ani nedokážeme odhadnúť, aký nám môže vo vykurovacej sezóne prísť účet za plyn,“ hovorí Novotný.

Niektoré hotely plánujú zatvoriť až koncom októbra. Od novembra sa totiž začína zimná uzávera tatranských dolín a štítov. „Netýka sa to iba ubytovateľov, týka sa to aj gastroprevádzok. Nemáme avizované plošné zatváranie, skôr očakávame možno úpravu prevádzkových hodín alebo nejaké takéto obmedzenia,“ dodala Blašková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny