Na hlavný obsah

Mnohí učitelia nevedia, ako s deťmi hovoriť o inakosti

Vysoké školy na to budúcich pedagógov takmer nepripravujú.

Mnohí učitelia nevedia, ako s deťmi hovoriť o inakosti
Na ilustračnej snímke deti. Foto: RTVS

Mnohí učitelia nevedia, ako s deťmi hovoriť o inakosti. Vysoké školy na to budúcich pedagógov takmer nepripravujú. Školská psychologička tvrdí, že žiaci by mali o citlivých témach hovoriť s psychológmi. Tí však v školách chýbajú.

Riaditeľka Základnej školy v Bratislave hovorí, že LGBTI, rasové či náboženské témy, rezonujú na každej škole.

„Napríklad sme mali žiaka, ktorý sa v podstate počas prázdnin rozhodol, že nie je muž, ale je žena. Začiatky boli dosť náročné, lebo keď prišiel chlapec v dievčenskom oblečení, tak s ním nasledoval rozhovor a aj s rodičmi. Dohodli sme sa na kompromise, že my sme akceptovali jeho inakosť, ale zároveň sme nechceli aby ostatné deti museli následne niečo riešiť,“ uviedla Eva Dubeňová, riaditeľka základnej školy s materskou školou na Dubovej ulici v Bratislave.

Niektorí učitelia nevedia, ako o týchto témach hovoriť

Po vražde dvoch mladých ľudí niektorí učitelia na sociálnych sieťach priznali, že nevedia, ako s deťmi o citlivých témach a tolerancii hovoriť. Samostatný predmet sexuálna výchova na školách nie je, školy si ho môžu do rozvrhu pridať ako dobrovoľný predmet.

Témam sa venujú na biológii, na etickej či občianskej výchove, alebo robia preventívne prednášky.

„Máme na škole zavedenú takú deväťminútovku s triednym učiteľom, ktorá je každý deň, a v prípade že učiteľ zachytí nejakú tému, ktorá je pre neho náročná, tak má možnosť obrátiť sa na psychológa a dorieši to spolu s ním,“ pokračovala.

„Povedala by som, že si to vyžaduje samostatný predmet, lebo o tom by sme mali hovoriť neustále,“ povedala Gabriela Herényiová, školská psychologička z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Hovoriť s deťmi o citlivých témach treba podľa psychologičky už na druhom stupni základných škôl. Robiť by to mali psychológovia. Tých je však málo, alebo ich školy nezamestnávajú.

„Rodiča z tohto nemôžeme vyňať. Niekedy sú rodiny veľmi radikálne, ale myslím si, že je to celospoločenská téma takže určite by sa to malo dotýkať aj školy, lebo škola pripravuje deti do spoločnosti. Určite by to dokázali aj učitelia, ale my kladieme na učiteľov toľko záťaže, že neviem kedy by sa na to mali pripravovať,“ pokračovala.

Ministerstvo školstva hovorí, že učiteľov pripravuje na takéto situácie napríklad na školeniach. V budúcnosti plánuje ďalšie zmeny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko