Na hlavný obsah

Mohlo by vzniknúť 170 ambulancií všeobecných a detských lekárov

Ministerstvo zdravotníctva tak podporí začínajúcich lekárov.

Mohlo by vzniknúť 170 ambulancií všeobecných a detských lekárov
Ministerstvo zdravotníctva podporí začínajúcich všeobecných a detských lekárov. Vzniknúť by mohlo 170 nových ambulancií. Foto: RTVS

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) podporí začínajúcich všeobecných a detských lekárov. Vzniknúť by mohlo 170 nových ambulancií. Peniaze chce smerovať do problémových regiónov.

Desať miliónov eur z plánu obnovy prerozdelí rezort v oblastiach, kde lekári chýbajú. Na nové ambulancie by mali dostať príspevky 50 až 60 000 eur v závislosti od okresu.

„Hlavným účelom finančného príspevku je pomôcť všeobecným lekárom a pediatrom finančne preklenúť obdobie tvorby kapitačného kmeňa,“ povedala Petra Lániková hovorkyňa MZ SR.

Začiatok to síce uľahčí, či však bude výška príspevku pre začínajúceho lekára dostatočná, je zatiaľ otázne.

„Sme platení podľa počtu ľudí, ktorých máme, podľa kapitácie, či si on za tú dobu dokáže z príspevku vyžiť, či si naberie obvod za ten čas, lebo musíme rátať s tým, že má tam nejaké náklady na prevádzku. Musí si dokúpiť prístrojové vybavenie, do toho teraz naberá pacientov, má plno svojej roboty, jednoducho či mu toto bude stačiť? Ale ako základ je to určite dobrá vec,“ uviedol Ján Filkor, všeobecný lekár.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Rezort zdravotníctva vytvoril zoznam problémových lokalít v spolupráci so samosprávnymi krajmi. Krupinský okres má málo všeobecných lekárov aj pediatrov.

„Aktuálne chýbajú v rámci okresu Krupina približne štyria lekári všeobecní pre dospelých a traja detskí lekári. Ten stimul je síce pekná vec, len nemáme ľudí, ktorí by si prišli ten stimul zobrať. Jednoducho nie sú tí lekári,“ informoval Radoslav Vazan (NEZÁVISLÝ) primátor mesta Krupina.

Ďalšími problémovými okresmi sú aj Poltár, Veľký Krtíš, Považská Bystrica Gelnica či Malacky. Banskobystrický samosprávny kraj pred časom vyzval vládu, aby problémy s nedostatkom ambulantných lekárov riešila prioritne. Podporu víta, stačiť ale podľa neho nebude.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko