Na hlavný obsah

Mondrianov obraz je vystavený hore nohami už 77 rokov

Zistili to kunsthistorici.

Mondrianov obraz je vystavený hore nohami už 77 rokov
Na fotografii je návštevník kráčajúci pred dielami Pieta Mondriana. Foto: ČTK/AP/Jens Meyer

Obraz od holandského abstraktného maliara Pieta Mondriana visí v rôznych múzeách hore nohami už od jeho prvého vystavenia pred 77 rokmi, zistila nemecká historička umenia. Varovala však, že ak by sa dielo teraz zavesilo správnou stranou nahor, mohlo by sa rozpadnúť.

Obraz s názvom „New York City I“ je z roku 1941 a tvorí ho zložitá geometrická sieť červených, žltých, čiernych a modrých lepiacich pások.

Prvýkrát obraz vystavili v newyorskom Múzeu moderného umenia (MoMA) v roku 1945, od roku 1980 visí v Umeleckej zbierke nemeckej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko (Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen) v Düsseldorfe.

Tak, ako je obraz v súčasnosti zavesený, sa rôznofarebné línie v spodnej časti zhusťujú a naznačujú mimoriadne zjednodušenú verziu panorámy. Keď však kurátorka Susanne Meyerová-Büserová začala začiatkom roka pripravovať novú výstavu o tomto avantgardnom umelcovi, uvedomila si, že obraz by mal byť opačne. Informoval o tom v piatok (28. 10.) denník The Guardian.

„Zhustenie mriežky by malo byť navrchu ako tmavá obloha. Keď som na to upozornila ďalších kurátorov, uvedomili si, že je to veľmi zrejmé. Som si stopercentne istá, že obraz je opačne,“ povedala Meyerová-Büserová.

Zostane vystavené tak ako doteraz

Fotografia Mondrianovho ateliéru, ktorú zhotovili niekoľko dní po umelcovej smrti a uverejnili v americkom lifestylovom časopise Town and Country v júni 1944, zachytáva ten istý obraz („New York City I“) na stojane opačne.

Napriek tomu, že všetky dôkazy poukazujú na to, že dielo v súčasnosti vystavujú hore nohami, zostane tak, ako visí už 77 rokov. „Lepiace pásky sa už uvoľňujú a visia na vlásku. Keby ste ich teraz otočili hore nohami, gravitácia by ich stiahla iným smerom,“ vysvetlila kurátorka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet