Na hlavný obsah

Moskva obvinila britské námorníctvo zo zodpovednosti za výbuchy na Nord Stream

Svoje tvrdenie ruské ministerstvo obrany ničím nepodložilo.

Moskva obvinila britské námorníctvo zo zodpovednosti za výbuchy na Nord Stream
Únik plynu z plynovodu Nord Stream v Baltskom mori. Foto: ČTK/AP

Ruské ministerstvo obrany v sobotu (29. 10.) obvinilo britské námorníctvo zo zodpovednosti za septembrové výbuchy na plynovodoch Nord Stream 1 a 2 v Baltskom mori. Agentúra Reuters upozornila, že toto tvrdenie ministerstvo ničím nepodložilo.

Z plynovodu, ktorý vedie z Ruska do Nemecka, začal po výbuchu unikať plyn. Kremeľ už skôr pripísal zodpovednosť Západu. Západní politici tieto obvinenia odmietli a niektorí z nich namiesto toho obvinili z útoku na ropovod Moskvu.

Podľa vyhlásenia Moskvy sa na príprave a realizácii septembrovej akcie podieľali britskí vojaci z tej istej jednotky, ktorá cvičila ukrajinských vojakov pred sobotňajším útokom dronov na ruskú Čiernomorskú flotilu v Sevastopole.

„Podľa dostupných informácií sa zástupcovia tejto jednotky britského námorníctva podieľali na plánovaní, organizovaní a uskutočnení teroristického činu v Baltskom mori 26. septembra s cieľom spôsobiť výbuch plynovodov Nord Stream 1 a 2,“ citovala vyhlásenie ministerstva ruská tlačová agentúra TASS.

Britské ministerstvo obrany odmietlo tvrdenia Ruska, že jeho špecialisti boli zapojení do útokov na plynovody Nord Stream a na ruskú Čiernomorskú flotilu.

„Ruské ministerstvo obrany sa uchyľuje k šíreniu nepravdivých tvrdení impozantného rozsahu, aby odvrátilo  katastrofálne zvládnutie nezákonnej invázie na Ukrajinu,“ uviedol britský rezort obrany na sociálnej sieti twitter.

Správy o nových problémoch s plynovodmi vedúcimi z Ruska do Nemecka sa začali objavovať 26. septembra. Dánske orgány najprv oznámili únik z plynovodu Nord Stream 2. O deň neskôr Švédsko varovalo pred dvoma únikmi z plynovodu Nord Stream 1.

Ruská generálna prokuratúra odôvodnila takéto vyšetrovanie tým, že poškodenie plynovodov „spôsobilo Rusku značné hospodárske škody“. Výbuchy vyšetrujú aj ďalšie krajiny vrátane Dánska, Švédska a Nemecka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet