Na hlavný obsah

Moskva sa pripravuje na neúspech v bitke o Cherson

Analytici predpokladajú fingované útoky.

Moskva sa pripravuje na neúspech v bitke o Cherson
Ilustračná snímka. Foto: Profimedia/Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

Moskva sa zrejme informačne pripravuje na plánovaný ústup a stratu územia v okupovanej časti ukrajinskej Chersonskej oblasti, píše v analýze americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Kremeľ zároveň pripravuje informačné pole pre útok na Kachovskú vodnú elektráreň, ktorý následne zvedie na Ukrajincov, domnievajú sa na analytici.

Ruskí predstavitelia vrátane šéfa okupačnej správy v Chersonskej oblasti Vladimira Saľda a veliteľa ruských inváznych síl na Ukrajine Sergeja Surovikina v uplynulých dňoch hovorili o nutnosti „evakuácie“ ukrajinských obyvateľov a varovali pred ukrajinskými útokmi na civilistov.

Podľa ISW ide pravdepodobne o pokus „nastaviť informačné podmienky pre plný ruský ústup za Dneper“. Tým by sa ruské sily vzdali Chersonu a ďalšieho významného územia v oblasti.

„Ruské vojenské velenie sa očividne poučilo z predchádzajúcich informačných aj operačných zlyhaní pri nedávnej ukrajinskej protiofenzíve v Charkovskej oblasti,“ píše ISW. Odvoláva sa na bleskový ukrajinský postup na severovýchodnom fronte v septembri, za ktorý si Kremeľ vyslúžil kritiku aj zo strany niektorých svojich podporovateľov.

Sabotáž vodnej elektrárne

Súčasťou prípravy na prípadný neúspech je aj možná operácia pod falošnou vlajkou na Kachovskej vodnej elektrárni na Dnepre. Surovikin v utorok (18. 10.) tvrdil, že dostal informácie o úmysle Kyjeva na toto zariadenie zaútočiť, čo by podľa neho v Chersonskej oblasti spôsobilo ničivé záplavy.

Výstrahu opakoval aj Saľdo, podľa ktorého ukrajinské sily zaútočia na priehrady vyššie proti prúdu od Chersonu.

Okupačné úrady však týmito varovaniami zrejme mienia nastaviť informačné podmienky tak, aby mohli ruské sily priehradu poškodiť. Z následných škôd a strát na životoch budú potom obviňovať Ukrajincov.

„Výsledné záplavy navyše poslúžia na krytie sťahovania (ruských síl) ďalej na juh Chersonskej oblasti,“ uvádza ISW. Správy o údajnom útoku Ukrajiny by potom pomohli Kremľu odpútať pozornosť od ústupu jeho síl. A zároveň vykresliť Kyjev ako teroristický režim, ktorý neváha útočiť na civilistov.

Evakuácia civilistov a úradov

ISW sa tiež zmieňuje o oznámenej civilnej „evakuácii“ v Chersone. Podľa neho slúži ako zásterka pre masový nútený odsun civilistov. Evakuáciu z dôvodu „ukrajinskej protiofenzívy“ v utorok oznámil Saľdo. V stredu (19. 10.) potom akcia podľa proruskej správy začala.

Odsun civilistov poslúži aj na bezpečné stiahnutie predstaviteľov ruskej okupačnej správy, kolaborantov a ďalších okupačných orgánov v očakávaní bezprostredného ukrajinského postupu. Ale tiež na deportáciu veľkého počtu Ukrajincov do Ruska, domnieva sa ISW.

Britské ministerstvo obrany si vo svojej dennej analýze situácie na bojisku všíma vyjadrenie Surovikina, ktorý označil situáciu v Chersonskej oblasti za zložitú a podporil plány okupačných úradov evakuovať civilné obyvateľstvo. To, že ruský veliteľ vyzdvihol negatívne správy o ruskej invázii, je podľa Britov veľmi neobvyklé.

„Pravdepodobne to naznačuje, že ruské úrady vážne uvažujú o rozsiahlom stiahnutí svojich síl (nachádzajúcich sa) západne od rieky Dneper,“ píše britský rezort obrany. „Kľúčovou výzvou pre prípadné ruské stiahnutie by bolo usporiadane dostať vojakov a ich vybavenie cez vyše 1 000 metrov širokú rieku,“ dodalo ministerstvo.

Vzhľadom na to, že všetky stále mosty sú vážne poškodené, Rusko by sa podľa neho s veľkou pravdepodobnosťou spoliehalo na provizórne premostenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet